Procvetala biljka KABLARSKI ZVONČAC koja raste SAMO U SRBIJI

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura, na svega nekoliko kilometara od Čačka, čine nestvarni pejzaži u kojima se smenjuju vidikovci i vrhovi Ovčara i Kablara, meandri Zapadne Morave, jezero Međuvršje i manastiri Srpske Svete Gore.

Stručnjaci sa Biološkog fakulteta u Beogradu su 2012. godine opisali novu biljnu vrstu za nauku, kablarski zvončac, koja raste u stenama Kablara na svega dva kilometra kvadratna. Raskošnu lepotu prirode ovog kraja odlikuje veoma raznovrsna flora i fauna, a među njima je i vrsta koja je jedinstvena za Srbiju. Do sada je u klisuri između Ovčara i Kablara zabeleženo više od 800 biljnih vrsta, od kojih je nekoliko endemskih – jedinstveni kablarski zvončac, jedna vrsta hajdučke trave koja se može naći samo na Kablaru i na Suvoj planini, kao i veliki broj različitih orhideja. Neke od njih, kao što je kablarski zvončac, pokrivaju izuzetno male površine i mogu se videti samo u stenama.

Sreće se samo ovde na Kablaru, na dva kilometra kvadratna, oko 2.000 jedinki. Nova stručna zaštita doprineće da se sačuva lokalitet na kome cveta kablarski zvončac, da mu se posveti puna pažnja i da se očuvaju staništa biljke izuzetne lepote.

Nešto rasprostranjenija je endemska vrsta hajdučke trave koja se, osim na kablarskim liticama, može videti i na Suvoj planini. Sa tako raznovrsnom vegetacijom, Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja pravi muzej prirode. To je jedno od retkih mesta u Srbiji gde u proleće cveta više od 20 vrsta zaštićenih divljih orhideja.

Agroinfo.rs/nationalgeographic.rs

Procvetala biljka KABLARSKI ZVONČAC koja raste SAMO U SRBIJI

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Naziv ove orhideje u prevodu znači „Venerina papučica“ zbog njenog specifičnog izgleda – izgled papuče. Raste pojedinačno ili u manjim grupama, na krečnjaku ili dolomitu, raste u Srbiji samo na Suvoj planini.

Jedna od najlepših planina u Srbiji, nalazi se na jugoistoku Srbije na udaljenosti 17 km od Niša, pored auto-puta Niš - Sofija. Suva planina se u vidu potkovice prostire pravcem severozapad - jugoistok.

Zbog velikih vodenih površina i relativno očuvane močvarne i vodene vegetacije, na Velikom ratnom ostrvu se nastanjuje 208 vrsta ptica od kojih je 200 vrsta zaštićeno.

Orhideja koja izgleda sasvim normalno i pristojno, sve dok se cvetovi ne otvore.

Opstanak gljiva u njihovim prirodnim staništima ugrožava nekontrolisana seča šuma, ali i nepoštovanje elementarnih odredbi Zakona koje se odnose na vreme i način berbe. Iako se sakupljanjem pečuraka može ostvariti dobra zarada, one su u Srbiji sve ugroženija vrsta, jer o ovom prirodnom blagu brinu samo malobrojna gljivarska udruženja.

Miroslav Mika Pavlović (60) iz Bele Palanke, vlasnik kućice koja je izgrađena na steni višoj od 12 metara i više od 35 godina prkosi vremenu, vetru, poput čardaka ni na nebu ni na zemlji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета