Sadnja mladog luka u plasteniku u periodu oktobar - novembar

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.

Jedna od kultura koja se u periodu oktobra i novembra može uzgajati je luk. U ovom slučaju dolaze u obzir i crni i beli luk. 

Nakon skidanja glavne kulture, zemljište je potrebno adekvatno pripremiti, usitniti i nađubriti. Đubrenje je najbolje obaviti uz prethodnu analizu zemljišta kako bi se tačno utvrdilo u kojoj meri i na koji način je ovu meru potrebno sprovesti. Polaganje lukovica se obavlja najlešće u oktobru, ali može trajati i do kraja novembra, u zavisnosti od temperaturnih prilika, potreba tržišta i slično. Naravno, ne može se više sezona zaredom saditi luk, već mora postojati odgovarajući plodored da ne bi došlo do razvoja mikroorganizama, odnosno bolesti i štetočina koje će usev uništiti.

Ovaj proces obično se obavlja u trakama, odnosno redovima između kojih razmak iznosi 10-12 cm, dok je rastojanje u redu oko 5 cm. Za ovu gustinu je potrebno oko 6 ili 7 kg lukovica po metru kvadratnom, sve u zavisnosti od krupnoće glavica.

Sadnja je relativno brza, a nicanje počinje već na 2 do 3 stepena. Pre same sadnje, lukovice se mogu potopiti u toplu vodu da bi se postiglo brže nicanje.

Najbolja temperatura za pravilan rast i razvoj je 15-18 stepeni, ali luk podnosi i niže temperature, iako je tada vegetacija dosta sporija.

U slučaju niskih temperatura, zasad je potrebno prekriti folijama kako luk ne bi promrzao, a korisno je u toku vegetacije prihraniti ga nekoliko puta azotnim đubrivima.

Redovno provetravanje plastenika vrlo je važno za sprečavanje pojave nekih oboljenja, a u zavisnosti od temperature, te sprovedenih agrotehničkih mera, nege, karakteristika sorte i slično, mladi luk će biti spreman za eksploataciju u prodaju nakon 20-45 dana.

Agroinfo.rs

 

Sadnja mladog luka u plasteniku u periodu oktobar - novembar

Komentari

Immunosuppressive, delayed hypersensitivity, and cellular cytotoxicity tests are suppressed to a greater degree than antibody responses achat levitra maroc

propecia hair loss Chronic hepatitis C, if not treated, may lead to hepatocellular carcinoma

Jessica Tan and Anne Le levitra laboratoire

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

AP Vojvodina od 2021. godine ima potpisano Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa sa provincijom Šandong, koja je najveći industrijski proizvođač i jedna od vodećih proizvodnih regija u Kini i koja je zainteresovana za intenziviranje saradnje u toj oblasti, saopštеno jе iz Pokrajinskе vladе.

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета