Vršna trulež na paprici kao posledica visokih temperatura i nedovoljne količine padavina

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Zbog ovogodišnjih visokih temperatura, te deficita padavina, došlo je do pojave vršne truleži na plodovima paprike. Zbog ove situacije, preporučuje se sprovođenje preventivnih mera.

Kao posledica ovakvih, sušnih uslova u proizvodnji dolazi do slabijeg usvajanja kalcijuma od strane biljke te dolazi do pojave karakterističnih simptoma. Pošto kalcijum spada u slabo pokretljive elemente, simptomi nedostatka su vidljivi na mlađem lišću, a naročito na plodovima.

Foto: Youtube/Printscreen

Simptomi se najviše uočavaju na vršnim delovima plodova u vidu malih vodenastih zona koje se povećavaju, menjaju boju u zelenkasto smeđu i na kraju pocrne. Neki plodovi poprimaju spljošten izgled usled ulegnuća.

U cilju smanjenja ove pojave, PIS preporučuje sprovođenje sledećih preventivnih mera:
– uraditi hemijsku analizu zemljišta, ukoliko je pH vrednost niža sprovesti kalcifikaciju
– kontrolisati  upotrebu azotnih đubriva
– redovno navodnjavanje
– pri uzgoju koristiti malč radi očuvanja vlažnosti zemljišta
– folijarnu prihranu đubrivima na bazi kalcijuma započeti pre cvetanja pa do pojave prvih plodova, jer posle pojave simptoma efekat je slabiji
– smanjiti stresne uslove usled nagle promene vlažnosti zemljišta.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Vršna trulež na paprici kao posledica visokih temperatura i nedovoljne količine padavina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Tokom velikih vrućina, mnogim veterinarskim ambulantama javljaju se vlasnici čiji su kućni ljubimci dobili toplotni udar.

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета