Трећи смо на свету, али по производњи шљива

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Блаце – Министар за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је да се Србија по производњи шљива од преко пола милиона тона налази на трећем месту у свету. Како је истакао, Србија се налази иза Кине, која годишње произведе шест милиона тона, и Индије, чија производња шљива износи 700.000 тона.

Кркобабић је подсетио да у Србији има 42 милиона стабала шљиве, али да се у односу на период од пре 120 година прерада тог воћа смањила за пет до шест пута, тако да се највише користи за производњу ракије.


“Први извозни производ Србије у Сједињене Америчке Државе крајем 19. века била је сува шљива. Тада је у САД извезено 30.000 тона сувих шљива, а наш извоз сада не прелази пет до шест хиљада тона”, рекао је Кркобабић приликом обиласка општине Блаце.

Он је рекао да постоји спремност Владе Србије и његовог министарства, да заједно с локалном самоуправом и постојећим задругама, раде на отварању сложене задруге у Блацу која ће омогућити да шљива која успева у блачком крају не заврши у казанима, већ да буде прерађена.

“Такав један погон је за очекивати следеће године уколико задругари и људи из локалне самоуправе то озбиљно схвате и крену у тај пројекат”, истакао је Кркобабић.

Он је подсетио да је у току конкурс за доделу подстицајних средстава задругама и додао да је ове године за ту намену обезбеђено 825 милиона динара, што је четири пута више средстава него прошле године. “Интересовање задругара је велико. Верујем да ћемо успети да задовољимо оправдане захтеве 60 до 70 задруга”, изјавио је Кркобабић.

Према његовим речима, задруге формиране до 2017. године могу да рачунају на износ од највише 15 милиона динара подстицајних средстава, нове задруге на износ од 7,5 милиона динара, а сложене на износ до 60 милиона динара.

“Предност приликом доделе средстава даћемо најнеразвијеним крајевима, али ћемо уважити све гране аграра – воћарство, ратарство и сточарство”, истакао је Кркобабић. Он се у Културном центру Драинац у Блацу састао са задругарима из тог краја, представницима задружног савеза и општинске пољопривредне службе и информисао их о финансијским подстицајима за задруге. Кркобабић је са сарадницима обишао земљорадничку задругу “Блачка Блаце” која је добила из државног буждета нешто више од 12 милиона динара за изградњу хладњаче и набавку механизације.

Директор задруге “Блачка Блаце” Душан Зечевић рекао је да су задруге једини спас за српско село и израдио наду да ће за пет година у Блацу бити 20 задруга, “док је 30 оптималан број задруга да би то место могло да функционише”.

Poljomagazin.com

Трећи смо на свету, али по производњи шљива

Komentari

does tamoxifen cause joint pain Published 08 October 2010

Table 1 shows 10 ESR1 FISH amplifications and 3 gains using the ESR1 CEP6 ratio for interpretation cialis cost My family also watched Jeeves and Wooster and A Bit of Fry Laurie

[url=http://prednisolone.beauty/]buy prednisolone online[/url]

[url=http://lasix.africa/]buy lasix without a prescription[/url]

[url=https://advair.gives/]where can i buy advair diskus[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Произвођачима када плате бераче, остаје од четири до пет динара по килограму, што како тврде, не подмирује ни најосновније трошкове производње.

Вишеструко се враћа у економском смислу, али и оном ширем, општенародном и општедржавном, кроз опстанак и ревитализацију села Србије“, рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој, приликом посете земљорадничкој задрузи "Блачка Блаце", једној од оних којима су прошле године додељена бесповратна средства Републике Србије намењена задругама.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета