Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Ove specijalne banane su poreklom je iz Assama, istočnih Himalaja, Indije i jugoistočne Azije, ali se može naći i u drugim regionima poput Australije

Musa velutina je vrsta drveća banana iz porodice Musaceae. Može se čak uzgajati u kontrolisanom okruženju kao što je staklenik.

Biljka je zimzelena i dostiže visinu od oko 150 - 240 cm i pokriva širinu od oko 90 - 150 cm. Mali plod banane dugačak je oko 8 cm i ružičaste je nijanse, baršunaste dlake. Smatraju se izdržljivom bananom, koja rano sazreva, cveta u roku od godinu dana. Ali treba vam oko 5-10 godina da biljka dostigne punu visinu.

Biljka se sastoji od vitkih stabljika sa listovima u obliku lopatica i grozdova (cvast) blistavih ružičastih cvetnih listova koji rastu u lučnim klasovima. Na krajevima cvetnih stabljika dolazi ružičasto voće.

Plod je takođe pokriven malim, tankim dlačicama. Samo meso je belo i mekano, slatkastog i pomalo oštrog ukusa. Deblo je tanko i napravljeno od dugih ružičastih peteljki koje su zapravo omotač od velikih listova. Biljka ružičaste banane je zimzelena, a zimi, čak i kada voće i cvetovi opadnu, zeleni listovi ostaju.
Svetlost i temperatura
Ružičaste banane uživaju u kombinaciji punog sunca i delimične senke i preferiraju donekle toplu temperaturu od oko 20 ° - 24 ° C. Cvetaju tokom toplijih meseci, ali ih zimi treba držati u okruženju sa kontrolisanom temperaturom da bi ih zaštitili. Biljka je prilično elastična i dok joj lišće može umreti ako temperature padnu ispod 0 ° C, ponovo će narasti kad klima postane toplija.
Prilično je izdržljiva biljka i može podneti hladno vreme i do -6 ° C.

Pre sadnje, seme bi trebalo idealno da izraste kroz 24-satno namakanje toplom vodom.
Biljku banane treba često zalivati tokom proleća i leta i tretirati tečnim đubrivom mesečno. Ružičaste banane mogu se razmnožavati njihovim semenom ili rizomom. Ružičaste banane se uglavnom sade u vrlo ukrasne svrhe zbog ružičastog voća i cveća. Međutim, voće se takođe može jesti.

Agroinfo.rs

Egzotična i specifična pink banana

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Ove biljke čine čuda, nećete verovati na koji način privlaće novac.

Nezahtevna biljka kojoj ne smeta suv vazduh od zagrevanja i jako sunce na prozoru. U svojoj domovini raste na granitnim stenama visine do 60 cm. Pored jakih bodlji, koje podsećaju na kaktus, ima i ovalno zeleno lišće. Tokom zime pojavljuju se beli, žuti ili ružičasto-crveni sitni cvetovi.

Mirođija se kod nas najčešće koristi kao začin. Vrlo je jednostavna za gajenje ne samo u bašti već i u saksiji u kućnim uslovima.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

Naučite da gajite čili papričice kao profesionalac.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета