Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Svi znamo da jabuke mogu biti crvene, zelene, žute ili kombinacija te tri boje, ipak postoje jabuke koje mogu biti i crne boje. Da li ste znali da na tržištu postoji potpuno nova sorta jabuke koja je nedavno doživela vrhunac popularnosti?

U autonomnoj regiji Tibeta ove jabuke izgledaju toliko magično da mnogi voćari ne veruju da zaista uopšte postoje ove "crne jabuke". Crne dijamanske jabuke su sorta Hua Niu jabuka. One su poreklom sa Novog Zelanda, a kasnije su prenešene u Kinu gde su zasađene u Ningčiju i na Tibetu. 

Ove  jabuke veoma tamne ljubičaste boje to jest, kako ih zovu "crne jabuke" neobične i zanimljive boje izgedaju kao da su napravljene od nekog tamnog voska, uglančane te se presijavaju kao neki dijamant na svetlosti, navodno su zapravo vrsta kineskog crvenog delikatesa. Mnogo sunca i jako ultraljubičasto zračenje doprinelo da iz crvene boje ove jabuke s tibeta pređu u tamno ljubičastu boju gotovo crnu boju! Boju ovim crnim  jabukama daje i nadmorska visina provincije Ningči, gde navodno rastu, kao i drastična temperaturna razlika između dana i noći.

Ove jedinstvene geografske karakteristike čine područje idealnim za rast crnih dijamantskih jabuka. Uzgoj ovih jabuka u voćnjacima na Tibetu počeo je tek 2015. godine. Kako prenose lokalni portali, niske temperature tokom noći potrebne su da bi se postigla ova boja kore, ali negativna posledica toga je da je prinos po stablu daleko manji nego kod običnih jabuka.

Samo 30 odsto prinosa ispunjava potrebne standarde boje da bi mogle da se prodaju kao crne dijamantske jabuke. Upravo zbog male količine one se mogu kupiti samo u ekskluzivnim prodavnicama u Pekingu, Šangaju, Guangzou i Šendženu. Crne dijamntske jabuke se prodaju u pakovanju od 6 do 8 komada, a cena im je oko 50 yuana po jednoj jabuci (oko 7.5 američkih dolara). 

Ove crne jabuke su prava misterija čak i među profesionalnim voćarima, te pojedini ne veruju ni da one zaista postoje. Neki korisnici foruma o uzgoju voća ubeđeni su da se fotografije ovih jabuka fotošopirane kako bi im kora delovala tamnije nego što zaista jeste.

Ipak, ako je suduti po ovim fotografijama one su ekstremno tamno ljubičaste pa možemo reći slobodno crne boje jabuke!

Agroinfo.rs/zanimljivostidana.com

Znate li za CRNE DIJAMANSKE JABUKE?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Teško da će neko, osim iskusne srpske domaćice, dati tačan odgovor na pitanje u čemu je razlika između ovih domaćih slatkiša koje prosto obožavamo?!

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

U tabeli u nastavku pronađite cene voća i povrća na dan 03.11. 2021.

U tabeli u nastavku pronađite cene voća i povrća na dan 11.10. 2021.

Kalijum (K) nije u sastavu belančevina niti drugih organskih materija, ali kod voćaka obavlja izuzetno važnu životnu ulogu, zbog čega je njegov nedostatak praćen veoma ozbiljnim fiziološkim poremećajima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, rod nekih poljoprivrednih kultura u našoj zemlji je ove godine podbacio. Slična situacija je i na svetskom tržištu, a manja ponuda nekih proizvoda uzrokuje više cene.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета