Rambutan jestivo i dekorativno egzotično voće

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Rambutan /Nephelium lappaceum/ je plod istoimenog drveta, koje je poreklom sa Malajskog aripelaga i Jugoistočne Azije.

Zbog spoljašnjeg izgleda, ovo ezgotično voće se naziva i "dlakav liči". Rambutan je veoma mali - veličine šljive. Zato se često naziva i šljiva sa bodljama.

Rambutan ima tvrdu koru crvenkasto - narandžaste boje, ispod koje se nalazi beli sočni mesnati deo. Unutrašnjost ima veoma blagu aromu zelenog čaja, a ukus varira od slatkog do gorko - kiselog. Ukus ovog voća se može okarakterisati kao nešto između dinje i žele bombona. Rambutan sa Tajlanda je najukusniji od maja do septembra, dok vrsta iz Latinske Amerike je najsočnija zimi.

Rambutan je veoma dobar izvor važnih vitamina i minerala, među kojima je vitamin C, gvožđe, fosfor i kalcijum. Sadrži masti, proteine, vlakna i ugljene hidrate.

 Ako ste na dijeti i želite da smršate, rambutan je odličan izbor za vas. Ne samo da možete smršati na zdrav način, već možete snabdeti organizam korisnim materijama. Pomaže kod dijabetesa, koristan je za sistem za varenje, smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja. Zbog visokog procenta korisnih materija, rambutan daje lep i zdrav izgled kosi i koži.

Ovo voće je najslaže, kada su dlačice počele da se suše. Rambutan prestaje da sazreva kada se ubere, pa zato budite pažljivi i uvek birajte samo zrele plodove ovog drveta.

Može se čuvati u frižideru oko 7 dana, a na sobnoj temperaturi se taj rok smanjuje - oko 2-3 dana.

Izvor; bonapeti.rs

Rambutan jestivo i dekorativno egzotično voće

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ren ubrzava metabolizam, otklanja umor i podstiče razvoj dobrih bakterija u stomaku.

Vrlo vredan proizvod za zdravlje ljudi, koji se koristi za prevenciju i lečenje bolesti, na području Krasnodarske teritorije, Sibira i Kavkaza raste cvet kandika ili eritronijum.

Avokado (Avocado) spada među najzdravijem voću, pa ga nutricionisti često preporučuju,nazivajući ga i supervoćem. U jednom plodu avkoada krije se skoro 20 vitamina i minerala.

Lukuma je jedno od najpoznatijeg voća u Peruu i učestvuje u lokalnim ritualima i tradicijama hiljadama godina. Ima veoma specifičnu i prijatnu, slatku aromu. U Peruu je to jedan od najomiljenijih ukusa sladoleda, pudinga i drugih poslastica.

Ovčije mleko je za 50% bogatije suvom materijom od kravljeg, što je u prvom redu posledica većeg sadržaja masti i belančevina. Ono ima nežnu boju i jedinstven ukus.

Zeleni orasi su plod oraha, ali oni se beru ranije i ne uspevaju da sazru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета