Avokado nazvan 'superhranom': Evo i 10 ubedljivih razloga za to

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Avokado (Avocado) spada među najzdravijem voću, pa ga nutricionisti često preporučuju,nazivajući ga i supervoćem. U jednom plodu avkoada krije se skoro 20 vitamina i minerala.

To su vitamini A, B, C i E, ali i vlaknima i mineralima kao što su kalijum, kalcijum i drugi. Sa 77 procenata masti, avokado je voće koje sadrži najviše masti u sebi. Međutim, reč je o zdravim mastima, jer je avokado pun oleinske kiseline. Ova nezasićena masna kiselina sastavni je deo maslinovog ulja i ima brojna korisna svojstva, među kojima je i ono koje pomaže u borbi protiv raka. 

Danas je on neverovatno popularna hrana, a nazivaju ga još i “superhranom”, što nije ni čudo, s obzirom na njegova lekovita svojstva.

10 razloga zašto avokado treba da bude prisutan u vašoj ishrani

1. Regulisanje krvnog pritiska - pošto je avokado pun kalcijuma, to mu omogućuje da dovede krvni pritisak u savršenu ravnotežu. Kalcijum je inače zadužen za eliminisanje viška natrijuma iz organizma.

2. Gubljenje težine - konzumiranje polovine jednog avokada dnevno potiskuje nalete gladi i do 5 sati nakon jela. Avokado  je sjajan način za gubljenje kilograma.

3. Jačanje kostiju - kao rezultat bogatog sadržaja vitamina K, avokado može da zgusne strukturu kostiju i da spreči njihovu lomljivost. Pored toga, avokado je prepun vitamina D i kalcijuma, koji su ključni za pravilan razvoj i otpornost kostiju.

4. Probavni sistem - naš probavni sistem može “isprati” važne hranljive materije, zbog nepravilne apsorpcije. Ovo je mesto gde avokado efikasno pomaže u očuvanju tih hranljivih materija.

5. Kontroliše nivo holesterola - prema brojnim studijama, avokado je odličan za snižavanje lošeg, odnosno LDL holesterola.

6. Poboljšava vid - avokado je prepun dve vrste esencijalnih karotenoida: luteina i zeaksantina. Ove dve materije drastično poboljšavaju vid kod osoba koji redovno konzumiraju avokado.

7. Hranjenje tela nutrijentima - avokado dnevno će vam obezbediti sledeću vrednost: 39% vitamina K, 21% kalijuma, 25% vitamina C i 30% folata. Obogaćen mineralima i vitaminima koji održavaju telo zadovoljnim i zdravim, potrebna je samo jedna porcija avokada da bi se dobio željeni nivo hranljivih materija. 

8. Prevencija dijabetesa - istraživači su potvrdili putem brojnih studija da jedan avokado dnevno besprekorno uspostavlja ravnotežu između insulina i šećera u krvi.

9. Unošenje zdravih masti - zdrave masti su ključne ako želite da održite savršenu sinergiju tela i uma. Avokado je jedna od namirnica koja je bogata zdravim mastima, koje uglavnom pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih problema, moždanog udara i povišenog nivoa LDL holesterola.

10. Izgradnja hranljivih sastojaka u telu - za razliku od drugih namirnica, avokado ne samo da obezbeđuje mnogo hranljivih sastojaka, već pomaže i telu da ih apsorbuje i skladišti pravilno.

Avokado možete jesti i kao namaz, tako što ćete ga izgnječiti viljuškom, dodati mu limunov sok, pavlaku (majonez), iseckan luk (ili zelen) i paradaiz (krastavac). To sve pomešate i mažete na hleb. Avokado treba da se jede samo ako je potpuno zreo. To možete proveriti tako što ćete ga blago stisnuti i ako je njegova unutrašnjost meka , znači da je dovoljno zreo i da ga možete jesti.

Izvor:uspesnazena

Avokado nazvan 'superhranom': Evo i 10 ubedljivih razloga za to

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета