Šećerna palma čija hranljivost bi rešila problem neuhranjenosti u svetu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Šećerna palma je u Indiji veoma cenjena zbog soka koji se dobija od nje. Smatra se da je sok od ove palme toliko ukusan, aromatičan i prijatan, da ne postoji drugi napitak u zemlji koji može da mu parira.

Šećerna palma /Borassus flabellifer/ je vrsta drveta palme, koja je karakteristična za Nepal, Indiju, Bangladeš, Šri Lanku, Kambodžu, Tajland, Vijetnam, Indoneziju, Filipine, Kinu i druge zemlje sa sličnim klimatskim uslovima. Ova palma je drvo koje može živeti više od 100 godina, a za to vreme može dostići visinu od 25 do 30 m. Listovi palme su zeleni, oštri, izvijeni ka spolja. Zahvaljujući rasporedu, položaj listova ima gotovo okrugli oblik. Drške listova su izrezbarene.

Plodovi šećerne palme su okrugli, a prečnik im dostiže 20 cm. Kada sazru, imaju boju patlidžana, ali na nekim mestima su prošarani žutom bojom. Kako bi mogao da se konzumira, gornji deo ploda treba da se iseče, zatim da se pomoću noža ukloni površinski sloj. Nakon što se očisti gornji sloj, vide se beličaste semenke, čija struktura podseća na žele, a aroma koja se oseća donekle podseća na aromu dinje, ananasa i dunje. Ako je plod zreo, može da se konzumira i njegov spoljašnji sloj.  Oni su izvor velikog broja minerala. U njen sastav ulaze kalijum, gvožđe, cink, kalcijum i fosfor. Takođe, sadrže i važne vitamine, kao što su vitamin A, vitamini B grupe, vitamin C.

Sveže semenke šećerne palme mogu se jesti sirove ili se mogu peći i kuvati. Palmine klice se takođe koriste za dobijanje soka. One se seku i tečnost koja izlazi iz njih se sakuplja pomoću posebnih visećih glinenih posuda. Sok koji se sakupi u ranim jutarnjim časovima je osvežavajući, sladak i lagan. Njegov naziv je Thaati Kallu. Ako se sakupi tokom večernjih časova, onda se zove Tadi.

Llistovi ove palme se mogu koristiti za pletenje korpi, otirača. Od njih se prave kišobrani i krovovi, a takođe i šeširi i materijali za pisanje. U Indoneziji se listovi palme koriste kao papir još od vremena drevnih kultura. Takav papir se naziva lontar. Od nekih delova palme se prave ograde, a takođe su se proizvodile i vlakna, koja su se koristila za pravljenje učkura i četki.

Sve koristi ove palme po zdravlje čoveka koj uvek nisu ispitane. Zasad se zna da bogati sastav plodova šećerne palme jača imunitet. Preporučuje se osobama koje se brzo umaraju i koje imaju loš tonus.

Izvor:bonapeti.rs

Šećerna palma čija hranljivost bi rešila problem neuhranjenosti u svetu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dolaskom jeseni stižu i hladniji dani koji donose i češće prehlade. Zato pripremite svoj organizam na vreme, savetujemo vam nekoliko zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Ova je rasprostranjena biljka stari narodni lek koji pomaže kod infekcije mokraćnog mehura, kod prevencije bubrežnih kamenaca, pročišćava krv, a kako je izuzetno bogata gvožđem jača slabokrvne osobe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета