Dosetili se da višak pomorandži upotrebe za proizvodnju struje!

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Španci su se dosetili veoma zanimljivog i još jednog genijalnog načina za upotrebu gorke pomorandže (naradže) upotrebu upotrebiće ih za pravljenje struje. Sve pomorandže koje ne stignu se ubrati koje propadaju i trule, planiraju iskoristiti za proizvodnju električne energije - struje!

U proleće, vazduh u Sevilji je sladak sa mirisom azahara, cveta narandže toliko imaju pomorandže dapredstavlja opasnost za pešake i glavobolju za gradsko odeljenje za čišćenje.

Jer Sevilja je toliko bogata pomorandže da ih ne stignu toliko ni pojesti ni izvesti . Sami španci ne jedu toliko ove gorke narandže (vrsta pomorandže) jer se češće koriste za izradu marmelade i džema, naročito u Velikoj Britaniji koje je njihov najveći uvoznik.

Inače ova vrsta pomorandže koju zovu “gorka pomorandža” je vrsta narandže koja je na Mediteran, tj. u Špaiju, stigla u 10. veku Zovu je još Sevilja pomorandže (narandža) Gorke pomorandže, koje potiču iz Azije, uneli su Arapi pre oko 1.000 godina i dobro su se prilagodili južnoj španskoj klimi.

Inicijalna šema koju je pokrenula firma “Emasesa”, opštinska vodovodna kompanija, koristiće 35 tona voća za proizvodnju čiste energije za pokretanje jednog od gradskih postrojenja za prečišćavanje vode. Narandže će ići u postojeći objekat koji već proizvodi struju iz organske materije. Kako pomorandže fermentiraju, zarobljeni metan će se koristiti za pogon generatora to jest, stvaranje električne energije -struje

Nadamo se da ćemo uskoro moći da recikliramo sve gradske pomorandže“, rekao je Benigno Lopez, šef ekološkog odeljenja Emasese. Da bi se to postiglo, procenjuje da bi grad trebalo da uloži oko 250.000 evra.

“Sok je fruktoza sačinjena od veoma kratkih ugljeničnih lanaca i energetski učinak ovih ugljeničnih lanaca tokom procesa fermentacije je veoma visok“, rekao je on. “Ne radi se samo o uštedi novca. Narandže su problem za grad i mi proizvodimo dodatnu vrednost od otpada.” piše  Gardijan

Iako je cilj za sada da se energija iskoristi za pokretanje postrojenja za prečišćavanje vode, eventualni plan je da se višak električne energije vrati u mrežu. Tim koji stoji iza projekta tvrdi da je, s obzirom na ogromnu količinu voća koje bi inače otišlo na deponiju ili se koristilo kao đubrivo, potencijal ogroman. Kažu da su ispitivanja pokazala da će 1.000 kg proizvesti 50 kVh, što je dovoljno da pet domova obezbedi strujom za jedan dan, i izračunavaju da ako se sve gradske pomorandže recikliraju i energija vrati u mrežu, 73.000 domova bi moglo da se napaja eletričnom energijom -strujom iz pomorandži.

U gradu koji ima čak 48.000 drveća pomorandže ovo znači 5,7 miliona kilograma pomorandži i koje se svake godine sakupe pre zime. Od toga će 35 tona pomorandži biti iskorišteno za proizvodnju električne energije.

Ovo je samo jedan korak u španskom planu da se u proizvodnji električne energije u potpunosti osloni na obnovljive izvore energije do 2050. godine.

Agroinfo.rs/zanimljivostidana.com

Dosetili se da višak pomorandži upotrebe za proizvodnju struje!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poznata i kao kasava ili tapioka je treći najveći izvor ugljeno-hidratne hrane u tropskim predelima, posle pirinča i kukuruza.

Poznat kao vitamin lepote jer kosu i kožu čini lepom, zdravom a odgovoran je i za pretvaranje hrane u energiju.

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Ako nemate dovoljno energije u toku dana ili ujutru ne možete lako da se razbudite, primenite tehniku koja će vam za nekoliko minuta poboljšati rad srca i popraviti raspoloženje.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i da će se cela procedura završavati u četiri koraka.

Jestivi deo pomorandže su sočni meškovi koji su puni vitamina, dok koru ovog južnog voća najčešće bacamo, iako i ona može da se koristi za različite namene, U nastavku saznajte kako koru pomorandže možete upotrebiti na njabolji mogući način.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета