Хранљива вредност гљива

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Висок садржај протеина и ниска калорична вредност јесу главни разлози хранљивости гљива. Разликују се од биљака, јер садрже све есенцијалне аминокиселине потребне за људски организам, а исто тако разликују се од животињских намирница, јер садрже минималне количине липида.

Највећи део њихове масе чини вода 77 - 93%. Највише имају протеина чак 75%, о остало чине друга органска једињења. Има веома мало угљених хидрата, што их са предходно наведеним карактеристикама хемијског састава чини изузетно хранљивом намирницом.

Гљиве су богате манитолом, који делује на отеклине на мозгу, на повишен притисак у мозгу, на повишен притисак у очима, а употребљава се и у превенцији престанка рада бубрега.

Такође гљиве су добар извор витамина В комплекса, због чега су још од давнина називане шумским месом, док у малим количинама садрже витамин А и витамин С. Садрже велики број минерала, али њихова количина у гљивама првенствено зависи од подлоге на којој се гљиве узгајају.

Гљиве су тешко сварљиве, па се из тог разлога препоручују у умереним количинама, највише 1kg различитих врста током једне седмице. У и овако ограниченим количинама гљиве регулишу процесе метаболизма у људском организму. Доприносе бољој циркулацији, везују за себе штетни холестерол и токсичне материје и избацују их из организма.Подстичу повећање имунитета, јер имају јако антибактеријско и антивирусно дејство. Закључује се да редовним конзумирањем гљива имамо основу за квалитетанији живот, па и продужавање људског века.

Izbor:zdravasrbija.com

Хранљива вредност гљива

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Zeolit nije neki konkretan prah, već ime za oko 200 raznih minerala koji se mogu naći u prirodi. Njegovo delovanje u humanoj medicini se još uvek pomno istražuje, a stručnjaci za ishranu objašnjavaju koliko je on zaista zdrav.

Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.

Ukoliko niste znali,pored belog postoji i crni pirinač, a jedna legenda kaže da je u staroj Kini ova vrsta jela bila toliko dragocena da su smeli da je konzumiraju samo pripadnici kraljevske porodice.

Zima je period čestih prehlada, pa je jačanje imuniteta ključna stvar! Ovaj napitak je idealan za jačanje zdravlja svih generacija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета