JUDINO UVO: Gljiva sa možda najjačim dejstvom na krvne sudove

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Judino uvo se mora koristiti u vrlo malim količinama, za razliku od drugih lekovitih gljiva. Dozvoljeno je 150 gr svežih ili 15 gr suvih nedeljno.

Judino ili šumsko uvo ( Auricularia auricular -  judae ) Upotrebljava se u Kini preko 1000 godina kao jestiva gljiva, a u tradicionalnoj medicini kao lekovita. Ova gljiva ima možda najjače lekovito dejstvo na krvne sudove. Ova želatinozna gljiva raste najčešće u šumi na starom drveću zove. Plodno telo joj je baršunasto, sivo do crvenkasto-smeđe boje, oblika uva, u početku je kašasta, kasnije se otvori. 

Koristi se za poboljšanje protoka krvi i lečenje krvarenja iz hemoroida, materice, zatim kod krvavih stolica i dizenterije. Primenjuje se kao imunotonik, kod lečenja visokog nivoa holesterola i triglicerida, kao zaštita od radioaktivnog zračenja, a takode i kao protivuotrov kod trovanja pečurkama. Značajno je i njeno dejstvo na poboljšanje fizičke i mentalne aktivnosti.

Judino uvo ima i hranljivu vrednost kroz značajan sadržaj belančevina, ugljenih hidrata, minerala (kalcijuma, fosfora, gvožđa), a polisaharidi su nasioci njegovih lekovitih osobina. Ukus mu je blag, neutralan, slatkast. Koristi se za pripremanje supa i čaja. Ovu, izuzetnu lekovitu gljivu jakog dejstva, treba koristiti u malim količinama, vrlo oprezno i uz savet lekara-makrobiotičara, ako se radi o lečenju. I kod korišćenja u ishrani treba poštovati data ograničenja, da bi se izbegle neželjene posledice. 

Recept za lečenje hemoroida

Napraviti lekovitu pastu od suve gljive samlevene u prah i prokuvane i ohlađene vode. Staviti na čistu gazu i priviti na hemoroide. Menjati gazu sa pastom 2 puta dnevno.

Slatko od judinih ušiju

Ušpinujte 1kg šećera, 2dl vode i sok od jednog limuna. Tome dodajte dve šake judinih ušiju, koje ste prethodno blanširali 5 minuta. Prokuvajte zajedno gljive i šećer još 10 minuta skidajući penu. Prekrijte vlažnom krpom dok se ne ohladi, a onda sipajte u tegle. Dovoljno je pojesti samo jednu kašičicu ove poslastice dnevno.

Ne smeju ga koristiti trudnice, dojilje i žene koje žele da zatrudne. Takode se ne preporučuje osobama koje imaju krvarenja iz materice ili anusa nepoznatog porekla.

Agroinfo.rs/zemlja.rs

JUDINO UVO: Gljiva sa možda najjačim dejstvom na krvne sudove

Komentari

Assessing the severity of the problem Ask about a feeling of breathlessness cost of propecia ireland cefamandole will increase the level or effect of ibuprofen by acidic anionic drug competition for renal tubular clearance

  • Od OtyeBn
  • 2023-07-25 23:13:42

best site to buy cialis online It was truly a special time when Mike and Tim were able to join in

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Semenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže značajno veći procenat kalcijuma od očišćenih, kao i drugih minerala, gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Pored toga opna obezbeđuje hrskaviji i snažniji ukus.

Šuma u blizini Chatilliona, malog mesta u Belgiji, je gotovo 70 godina bila dom napuštenim vintage automobilima.

Obim radova sprovedenih na seči drveta u Republici Srbiji u 2020, u odnosu na prethodnu godinu, smanjen je za 6%.

Holesterol je supstanca slična vosku koja se nalazi u svim ćelijama organizma i ima brojne funkcije, uključujući izgradnju telesnih ćelija. Ukoliko u našem organizmu ima više holesterola nego što je potrebno, on može izazvati velike probleme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета