Srbija daje 100 miliona dinara za pošumljavanje

Foto: peakpx.com

Foto: peakpx.com

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

Ministarstvo je ove godine opredelilo 100 miliona dinara za povećanje pošumljenosti teritorije Republike Srbije.

Ova sredstva dodeljuju se za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Konkurs se odnosi na pošumljavanje degradiranih površina, stvaranje vetrozaštitnih pojaseva, pošumljavanje u zaštićenim područjima, pošumljavanje gradskih šuma i parkova, kao i ostalih vidova pošumljavanja javnih površina u cilju zaštite životne sredine.

Svi detalji konkursa mogu se videti na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju jedinice lokalne samouprave, a konkurs je otvoren do 14. februara, navodi se u saopštenju.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Srbija daje 100 miliona dinara za pošumljavanje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.

Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.

Srbija će dostići evropske standarde u oblasti pošumljavanja za 1.400 godina ukoliko zadrži ovaj tempo, rekli su predstavnici Koalicije 27 koja okuplja organizacije civilnog društva iz oblasti ekologije.

Velika akcija pošumljavanja SBB fondacije „Da šume bude više, da se lepše diše!“ nastavljena je ovog vikenda u Vojvodini. Bečej, Bačka Topola i Kljajićevo postali su bogatiji za 2.600 sadnica zahvaljujući novoj akciji SBB fondacije i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Vojvodini je uručeno šest ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 43 miliona dinara za procese pošumljavanja na teritoriji ove pokrajine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета