Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Шумско пиле (Лаетипорус Сулпхуреус) или, како се у народу још зове, жуто пиле или жути хлеб, релативно је честа гљива.

разред-Фунги/ класа-Басидиомyцетес / ред-Полyпоралес / породица-Полyпорацеае / род-Лаетипорус

ШЕШИР
Велик, меснат; једнострано спљоштен; широк 7-55 см тежине и до 20 кг; лепезастог је облика са неравним рубом дебљине; горња површина му је светложута или црвено до наранџастожута; у старе печурке избледи. Из дрвета обично расте више гљива, једна изнад друге.

ПЛОДИШТЕ
Сумпорастожуто; налази се на доњој страни шешира, састављено је од кратких цевчица са ситним рупицама (3-5 комада на 1 мм). Цевчице се не дају одвојити од меса. Код младих гљива се на њему скупљају ситне капљице. Поре су добро спаковане и скоро невидљиве када је биљка млада.

СТРУЧАК
Кратак, здепаст, жућкаст, избија водоравно из стабла.

МЕСО
2-3cm дебљине, код младих гљива је меко, сочно, тешко, јаркожуто ев. бледожуто;
укус јој је киселкасто горак, мирис пријатан; старењем се осуши и постане крто и ломљиво.

МИКРОСКОПИЈА
5-7 к 4.0-5.0µm, овалне до широко овалне, глатке и безбојне.

 СТАНИШТЕ И РАСПРОСТРАЊЕНОСТ
На живом или трулом дрвету листача (врба, храст, топола, багрем, воћке), у шумама, парковима, вртовима и воћњацима. Од краја априла до краја маја, међутим може поново избијати све до Септембра. Из године у годину избија на истом стаблу. Гљива је веома снажан разарач дрвета, а своја плодна тела на нападнутом стаблу избацује само једном у сезони. Често се могу наћи оборена стабла прекривена прелепим жутим лепезама шумског пилета у читавој дужини.

ЈЕСТИВОСТ
Сматра се условно јестивом гљивом, што значи да се мора добро термички обрадити. Укусом подсећа на пилеће месо, отуда и име, преузето из англосаксонског говорног подручја. Новија истраживања показују да и ова врста има лековита својства. Треба бирати само релативно млађе примерке чије месо је још увек сочно. Ова гљива садржи и повишену количину оксалне киселине. Погодна за маринирање, остављање у уљу, поховање, пите, киселе салате. Треба је конзумирати уз киселомлечне производе, а од зачина њеном укусу највише одговарају бели лук и бобице клеке.
Може да изазове различите алергије. Када се конзумира са алкохолом може да изазове проблеме у систему за варење.

Izbor:zdravasrbija.com

Шумско пиле

Komentari

Levitra 40mg [url=https://buycialikonline.com]online cialis pharmacy[/url] Levitra Costco

Vardenafil Tablets 60 Mg buy stromectol pills Cialis Viagra Bestellen

Kamagra Kautabletten Erfahrungen stromectol online kopen

Symptoms experienced with an overdose of Cialis may have side effects similar to the normal dose where to buy priligy in malaysia

can you buy priligy online FDB disclaims all warranties, whether expressed or implied, including any warranty as to the quality, accuracy, and suitability of this information for any purpose

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Na području delovanja RC Vranje u voćnim zasadima gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena).

Gljive bi u budućnosti mogle da nađu mnogo širu primenu od one koju danas poznajemo. U nastavku pročitajte za šta se one sve mogu koristiti i pri tome čuvati životnu sredinu.

Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета