Danci razvijaju hranivo za goveda koje će smanjiti emisiju metana za 50 odsto

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Danski naučnici razvijaju specijalno hranivo za goveda čijom upotrebom će se emisija metana, za koju su odgovorne životinje, smanjiti za 50 odsto.

Danci, kako prenosi sajt All about feed, već dugo pokušavaju da reše problem jer 40 odsto ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte u ovoj zemlji proizvode upravo preživari. U ovih 40 odsto goveda učestvuju sa 51 odsto.

Istraživanja su pokazala da je emisiju metana najlakše smanjiti upotrebom odgovarajućih hraniva. Međutim, do sada nije pronađeno dovoljno efikasno rešenje. U istraživanja na ovom polju Arhus univerzitet ulaže 2,6 miliona dolara. Rezultat će, kako se očekuje, biti smanjenje emisije metana poreklom od goveda, a samim tim smanjiće se i njihov negativn uticaj na klimu. Cilj je da se to postigne bez negativnog uticaja na produktivnost i zdravlje goveda.

Danski naučnici razvijaju trostruki pristup rešavanju ovog problema. Najpre, planiraju uključivanje u hraniva specijalnih probiotskih bakterija koje će vodonik iskoristiti za stvaranje drugih jedinjenja umesto štetnog metana. U planu je i dodavanje specijalnih sojeva mlečno-kiselinskih bakterija hranivima. Ove bakterije treba delom da spreče formiranje drugih bakterija odgovornih za produkciju metana u organima za varenje goveda. Treća komponenta ovog pristupa je dodavanje hranivima inhibitora enzima odgovornog za stvaranje metana.

Očekuje se da će hranivo sa dve komponente biti potpuno razvijeno do 2025 godine i da će omogućiti smanjenje emisije metana za 40 odsto. Kada se i treća komponenta odobri za upotrebu emisija će se samnjiti za 50 odsto. Danski naučnici predviđaju da će se do 2030 godone 80 odsto goveda hraniti ovim hranivima.

Rezultat toga bie smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte ekvivalentno 0.76 miliona tona CO2.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Danci razvijaju hranivo za goveda koje će smanjiti emisiju metana za 50 odsto

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Već 16 godina Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu opstaje i pruža podršku svojim članovima, stalno ih podstičući da se bave ovim poslom.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета