U Srbiji pola miliona gladnih, hrana se i dalje baca

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U Srbiji se na godišnjem nivou baci između 250.000 do čak 700.000 tona hrane. Podaci variraju iz razloga što se u našoj zemlji ostaci hrane ne razvrstavaju od komunalnog otpada. Sa druge strane, prema podacima, u našoj zemlji je pola miliona ljudi gladno.

Iz tog razloga važno je povezati  ove dve kategorije, a upravo to je cilj platforme FoodSHare koja je juče predstavljena na „Otvorenom danu“ na Čeneju kraj Novog Sada, u domaćinstvu organskih proizvođača, porodice Letić. Platforma je formirana pre godinu dana i, kako se moglo čuti, od osnivanja putem nje donirano je blizu 75.000 tona hrane ukupne vrednosti oko 150.000 evra.

- Korišćenjem platforme koja je besplatna doprinosi se rešavanju dva velika problema- sociološkog i ekološkog. Procenjuje se da u Srbiji gladuje oko pola miliona ljudi i to je sociološki problem. Sa druge strane bacanjem hrane oslobađa se metan kao jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte, što je ekološki problem, rekao je Vukašin Orsić, projekt menadžer u organizaciji Foodscale Hub koja je razvila aplikaciju FoodSHare.

Organski proizvođači sa teritorije Novog Sada koji su okupljeni u udruženje „Organski sad Novi Sad“ žele da se uključe u rad ove platforme i doniraju viškove svojih proizvoda.  Kako je rekla Nada Letić, predsednica udruženja i domaćin današnjeg skupa, ovo udruženje je prošle godine doniralo svoje proizvode „Dečijem selu“  u Sremskoj Kamenici,  a ove godine uključiće se i u rad platforme.

Na skupu u Čeneju učestvovali su i predstavnici distributera koji doniraju hranu, poput Univereksporta, kao i korisnici donacija – organizacije „Banka hrane Vojvodine“ i „Duga“. Zaključak svih je da bi pod hitno trebalo da se promeni zakon i ukine PDV na donacije čime bi se donatori podstakli da više hrane poklanjaju u humanitarne svrhe. Društveno odgovorne kompanije to i sada rade, ali ima i onih koji hranu pred istekom roka uništavaju, jer im je to jeftinije nego da plaćaju PDV za donaciju.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

U Srbiji pola miliona gladnih, hrana se i dalje baca

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima.

Tokom 2021. godine u Republici Srbiji sektori ekonomskih delatnosti stvorili su 69,6 miliona tona otpada. Ukupno je tretirano 64,5 miliona tona otpada, pri čemu je reciklirano 16,7% više otpada u odnosu na prethodnu godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

Odziv velikih ugostitelja Izazovu prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane premašio je cilj, tako da je na kraju izazova sakupljeno gotovo 1.300 tona, saopšteno je danas na promociji projekta „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji“, u okviru kog je realizovan izazov.

Novi model upravljanja otpadom zasnovan na održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji realizovaće se u Gornjem Milanovcu saradnjom lokalnog javno-komunalnog preduzeća sa kompanijom „Novamont“ i JKP „Kontarina“ iz Italije, objavila je PKS.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета