Jedinstvena izložba autohtone rase buša na Staroj planini 17. septembra

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Jedinstvena izložba autohtone rase goveda buša održaće se 17. septembra na Staroj planini.

Ova rasa ima izuzetan značaj za opstanak i razvoj ruralnih sredina u ovom delu Srbije, ali i za očuvanje genetskog potencijala i stvaranje dodate vrednosti u stočarstvu.

Jedinstveni i vrlo značajan događaj realizuje se uz pomoć FAO, organizacije koja finansira projekat „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“. U organizaciji izložbe buše učestvuju i Ministarstvo poljoprivrede, opština Dimitrovgrad i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

FAO i nacionalni koordinatori projekta dr Ivana Bakić Žugić sa Instituta za primenu nauke i Boris Berisavljević, eminentni stručnjak iz oblasti genetike i selekcije, kažu da je odziv odgajivača koji će učestvovati na izložbi izvanredan. Ističu da su posebnu pomoć organizatori dobili od osnovne odgajivačke službe u Dimitrovgradu.

- Izložba ima za cilj promociju autohtonih rasa ukazivanjem na značaj koji te rase imaju u oblasti zaštite biodiverziteta, ruralnog razvoja i stvaranju proizvoda sa dodatom vrednošću. Važnost autohtonih rasa sve češće se pominje, i to ne bez razloga, u sklopu borbe sa klimatskim promenama, koje su savkim danom sve vidljivije. Zbog toga, ova izložba osim promotivnog ima i edukativni karakter – kažu koordinatori projekta „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“, u okviru kojeg se organizuje izložba.

Ideja je, dodaju, da manifestacija dobije regionalni karakter i da se program unapredi i drugim sadržajem kojima se promovišu tradicija, kultura i običaji na područiju Stare planine. Time bi se upotpunila slika života na Staroj planini, bolje shvatili izazovi sa kojima se sreću porodice koje se bave poljoprivredom, i razumeo položaj žena u ruralnim predelima u ovom pograničnim, multietničkom i istorijom bogatom području Srbije.

Buša je rasa kojoj preti izumiranje zbog malobrojne populacije, niskih proizvodnih vrednosti i male teritorijalne zastupljenosti. Izložbom 17. septembra koja se otvara u 10 časova, doprineće se boljoj informisanosti o prednostima rase, njenim proizvodima i izuzetnom potencijalu koju ova proizvodnja ima.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Jedinstvena izložba autohtone rase buša na Staroj planini 17. septembra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Radna grupa Vlade Srbije razmatra produžetak važenja Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica koja je počela da važi pre nekoliko meseci.

Tradicionalni Zimski seminar farmera na Tari održaće se po 17. put na ovoj planini od 23. do 29. januara u hotelu Omorika.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je narodne poslanike da podrže Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, koji je potpisan 21. decembra u Tirani, u okviru projekta „Otvoreni Balkan“.

U godini koja je na izmaku otkriveno je novih 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta. Ove vrste terenskih provera obavljaju se u cilju što boljeg iskorišćavanja resursa, radi razvoja poljoprivrednog sektora i privlačenja novih investicija, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je pravilnik za podsticaje za investicije u nove mašine i opremu u stočarstvu, a najveći iznos koji korisnik može ostvariti je 800.000 dinara.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета