Krava daje najviše mleka slušajući muziku

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Osim što opušta ljude, muzika blagotvorno deluje i na životinje. Istraživanja pokazuju da krave daju najviše mleka upravo uz stalno slušanje muzike.

Istraživači Univerziteta u Lesteru proveli su mnogo vremena tragajući za različitom vrstom muzike koju će puštati kravama kako bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mleka. Rezultati su pokazali da krave kojima je puštana opuštajuća muzika proizvode 3 % više mleka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali. Dok ta 3 procenta ne izgleda tako mnogo, to je zlata vredno za svakog ko nastoji da u potpunosti iskoristi produktivnosti svojih krava. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su 2001. godine, a zanimljivo je da se od tada naučnici uglavnom nisu bavili ovom zanimljivom temom.

"Nisam siguran zašto nema više istraživanja o odnosu krava-muzika-mleko", kaže dr Lin Alvort, pomoćnik direktora u univerzitetskim istraživanjima Veterinarske škole Univerziteta u Džordžiji.

Međutim, postoje oni koji se za ovo više interesuju, poput poljoprivrednika koji su shvatili značaj ove neobične veze.

Kristin Spenkesk, koja muze 250 krava na svojoj farmi u Menagi, u Minesoti, kaže da je itekako primetno kada radio nije uključen na njenoj farmi: krave su nervoznije i teže ih je naterati da uđu u štalu.

Zanimljivo, nisu sve krave ljubitelji popularne muzike, pa za one sa posebnim ukusom moderni poljoprivrednik sastavlja listu klasične muzike koja uključuje Betovenovu Pastoralnu simfoniju i Mocartov koncert za flautu i harfu. Istraživači Univerziteta u Lesteru utvrdili su da se proizvodnja povećava kada krave čuju pesme Everybody Hurts (R.E.M.) i Bridge Over Troubled Water (Sajmon i Garfankel), ali da nema promena ako slušaju Juicy’s Horny. Takođe, istraživanje Nacionalnog javnog radija u SAD pokazalo je da prinos mleka povećava i pozorišna komedija.

Freni Miler, teksaški farmer, ima 150 krava i često im svira špansku muziku. On tvrdi da njegove krave slušaju muziku sa zapada, ali nikako ne vole da čuju Vila Nelsona.

Ovaj jednostavan način preporučljiv je svima onima koji se bave stočarstvom i gajenjem krava. Na ovaj način podstičemo krave da se opuste i daju više mleka. Osim toga, muzika će zasigurno pozitivno uticati i na dobro raspoloženje farmera, a time i na veće poverenje između čoveka i životinje.

Agroinfo.rs/nationalgeographic.rs

 

 

 

Krava daje najviše mleka slušajući muziku

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kao i u svetu i na srpskim farmama se javlja problem neodgovorne i nekontrolisane upotrebe antibiotika. Stručnjaci upozoravaju poljoprivrednike na štetne posledice do kojih može doći usled upotrebe ovih lekova.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Dvadeset i sedam zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati način na koji se u EU proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana značiće naklonost ka organskoj proizvodnji i “neprijateljsku“ poresku politiku prema klasičnoj poljoprivredi.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета