Kravji zubi: Njihova struktura i promene na njima

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U ovom ćemo članku razmotriti strukturne značajke čeljusti goveda, naučiti kako odrediti starost zuba i njihove moguće bolesti kod krava.

Usne i jezik pomažu gutanju i miješanju hrane, a slina olakšava slanje u jednjak. Koliko krava ima zuba zavisi o starosti životinje i njezine njege. Sveukupno odrasla goveda imaju 32 zuba. Na donjoj čeljusti nalazi se 8 sekutića kratkokrvnih zuba, iza kojih se nalaze kutnjaci, iza njih odozdo i odozdo, 3 premolara i 3 kutnjaka sa svake strane. Dakle, krava ima 24 kutnjaka, od kojih je svaki dugo okrunjen. 

Kravlji zubi se dele na dve vrste prema strukturi i strukturalnim značajkama: sekutići i kutnjaci. Razlikuju se ne samo po položaju u usnoj šupljini, već i po sastavu.

Incizorski (kratko okrugli) zubi sastoje se od:

- krunice s glatkom caklinom, na čijem je dnu dentin. Pod njim je sredina zuba s pulpom koja se sastoji od živaca i krvnih žila;
- cerviks u krajnjoj zoni desni;
- koren u šupljini u obliku ćelije obloženu cementnom smesom. Ispod nje se stavlja dentin i koren zuba, tvoreći rupu koja služi kao prolaz za vene, arterije i živce.

Struktura kutnjaka (zubi koji su dugo okrunjeni) ima neke razlike:

- vrat zuba je odsutan;
- kruna se sastoji od sivkastog cementa i ugrađuje se duboko u zub, završavajući malim delom korena, na kojem postoji jaz koji vodi u šupljinu;
- caklina je pod cementom;
- unutar zuba je ispunjena pulpa.

Promena zuba
Proces brisanja zubne cakline kod goveda započinje od trenutka prelaska teleta iz kolostruma na krutiju hranu: seno i mešanu hranu. To postaje potrebno u doba od 4 do 5 meseci za pravilno stvaranje i dalji rad kicatricialnog dela želuca.

Pažljivi vlasnici krava primećuju pojavu simptoma:

- odbijanje životinje da jede grubu hranu (to uzrokuje bol);
- preterano lučenje sline;
- zubi na donjoj čeljusti;
- smanjenje prinosa mleka.

Kada kupujete životinju, često postoje slučajevi kada trebate odrediti njezinu starost. To se može postići ispitivanjem usne šupljine, ali morate shvatiti da izračunavanje starosti krave u zubima ne može biti apsolutno ispravno. Stanje cakline zuba zavisi o vrsti hrane kojom se životinja hranila, te o individualnim karakteristikama razvoja.

Agroinfo.rs/hr.vomturmhaus.com

Kravji zubi: Njihova struktura i promene na njima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета