Foto:wikipedia

Foto:wikipedia

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Šorthorn potiče iz severoistočne Engleske, i prva je rasa za koju je osnovan Herdbuk, 1822. godine.
Šorthorn pripada grupi tovnih rasa srednjeg okvira tela. Gaji se i tri varijante boje: crvena, bela i crveno-bela melirana. Poželjnije su varijante potpuno crvena i crveno-bela boja dlake. Gubica i sluzokože su nepigmentirane. Rogovi su kratki, zakrivljeni i tupih vrhova. Po formi tela je više paralelopipedan nego druge rase. Ima duboko telo pune muskuloznosti, paralelne linije leđa i stomaka i fini kostur. Pored mirnog temperamenta i lakog teljenja, odlikuje se naglašenom ranozrelošću i visokom vrednosti trupova pri klanju.

Visina grebena krava je oko 130 cm a bikova 134 do 137 cm. Masa tela odraslih krava kreće se u intervalu od 550 do 650 kg, dok odraslih bikova od 850-1000 kg. Masa teladi na rođenju kreće se od 34-38 kg. Telesna masa junadi pri zalučenju (7-8 meseci starosti) iznosi 250 (ženska grla) do 300 kg (muška grla)

Šorthorn tovna rasa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Već 16 godina Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu opstaje i pruža podršku svojim članovima, stalno ih podstičući da se bave ovim poslom.

Stočarsku proizvodnju u našoj zemlji prati teška situacija u poslednjih nekoliko decenija, a prema poslednjim podacima srpsko stočarstvo je gotovo pred krahom, s obzirom na neuslove koji su aktuelni.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета