Foto:wikipedia

Foto:wikipedia

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Šorthorn potiče iz severoistočne Engleske, i prva je rasa za koju je osnovan Herdbuk, 1822. godine.
Šorthorn pripada grupi tovnih rasa srednjeg okvira tela. Gaji se i tri varijante boje: crvena, bela i crveno-bela melirana. Poželjnije su varijante potpuno crvena i crveno-bela boja dlake. Gubica i sluzokože su nepigmentirane. Rogovi su kratki, zakrivljeni i tupih vrhova. Po formi tela je više paralelopipedan nego druge rase. Ima duboko telo pune muskuloznosti, paralelne linije leđa i stomaka i fini kostur. Pored mirnog temperamenta i lakog teljenja, odlikuje se naglašenom ranozrelošću i visokom vrednosti trupova pri klanju.

Visina grebena krava je oko 130 cm a bikova 134 do 137 cm. Masa tela odraslih krava kreće se u intervalu od 550 do 650 kg, dok odraslih bikova od 850-1000 kg. Masa teladi na rođenju kreće se od 34-38 kg. Telesna masa junadi pri zalučenju (7-8 meseci starosti) iznosi 250 (ženska grla) do 300 kg (muška grla)

Šorthorn tovna rasa

Komentari

In patients with azoospermia, sperm retrieval with PESA or TESE and IVF intracytoplasmic sperm injection often are required buying cheap cialis online Remember anandamide AEA above and FAAH which eats it up

achat levitra 20mg prix Arrow denotes the spirochete tracked in Figure 2

[url=http://modafinilrn.online/]modafinil for sale in us[/url]

[url=https://suhagrasildenafil.foundation/]suhagra 50 mg online[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета