Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Tovni simentalac (Fleisch-Fleckvieh, Beef Simmentaler) je nastao sedamdesetih godina prošlog veka, od nemačkog fleckvieha, rase kombinovanog tipa, selekcijom na tovne osobine i osobine kvaliteta trupa i mesa.
Odlikuje se srednjim do velikim okvirom sa dobro izraženom dužinom, širinom i dubinom tela. Muskuloznost svih telesnih partija je takođe veoma dobro razvijena, što uz nizak sadržaj masti u trupu odgovara zahtevima savremenog tržišta. Krave odlikuje dobro razvijeno vime i veća mlečnost u odnosu na druge tovne rase što omogućava visoke priraste teladi i njihovu odličnu težinu pri zalučenju. Pored toga karakteriše ih dobra plodnost, lakoća telenja, odlična prilagodljivost, izuzetne materinske osobine i miran temperament.

Odrasli bikovi postižu visinu od preko 155 cm i telesnu masu od preko 1100 kg dok odrasle krave postižu visinu od preko 145 cm i telesnu masu od preko 750 kg. Grla su skladne građe, ne preduge glave, čvrstih nogu i papaka, tamno crvenkasto, smeđih do svetlo žutih šara na beloj pozadini, sa donjim abdomenom pretežno bele boje. Krave imaju korektno, ne preveliko vime čija je građa prilagođena sisanju teladi.

Tovni simentalac je veoma popularan u zemlji svog porekla, posebno u istočnom delu Nemačke gde čini oko 45% svih gajenih rasa goveda i najviše se gaji u sistemu krava- tele.

 

Karakteristike tovnog simentalca

Komentari

1 aplicador 6 stromectol online kaufen For Xu Congee, he knew that Zhao Ling was very powerful here, but he did not expect him to be spinal cord injury erectile dysfunction treatment so powerful

priligy and cialis together Zhao Ling knew who it was after a little inference

A compound of formula 1 as defined in embodiment 1 clomid before and after I really need a book with everyone s bday in it

All drug courses were recycled every 3 weeks doxycycline reviews

Appropriate accounting for confounding is lasix a blood thinner

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета