Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Na izbor odgovarajuće rase utiču različiti klimatski i hranidbeni uslovi, sistem držanja, stepen intenzivnosti u korišćenju, odgajivački ciljevi i sl.

Tovni simentalac (Fleisch-Fleckvieh, Beef Simmentaler) je nastao sedamdesetih godina prošlog veka, od nemačkog fleckvieha, rase kombinovanog tipa, selekcijom na tovne osobine i osobine kvaliteta trupa i mesa.
Odlikuje se srednjim do velikim okvirom sa dobro izraženom dužinom, širinom i dubinom tela. Muskuloznost svih telesnih partija je takođe veoma dobro razvijena, što uz nizak sadržaj masti u trupu odgovara zahtevima savremenog tržišta. Krave odlikuje dobro razvijeno vime i veća mlečnost u odnosu na druge tovne rase što omogućava visoke priraste teladi i njihovu odličnu težinu pri zalučenju. Pored toga karakteriše ih dobra plodnost, lakoća telenja, odlična prilagodljivost, izuzetne materinske osobine i miran temperament.

Odrasli bikovi postižu visinu od preko 155 cm i telesnu masu od preko 1100 kg dok odrasle krave postižu visinu od preko 145 cm i telesnu masu od preko 750 kg. Grla su skladne građe, ne preduge glave, čvrstih nogu i papaka, tamno crvenkasto, smeđih do svetlo žutih šara na beloj pozadini, sa donjim abdomenom pretežno bele boje. Krave imaju korektno, ne preveliko vime čija je građa prilagođena sisanju teladi.

Tovni simentalac je veoma popularan u zemlji svog porekla, posebno u istočnom delu Nemačke gde čini oko 45% svih gajenih rasa goveda i najviše se gaji u sistemu krava- tele.

 

Karakteristike tovnog simentalca

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Već 16 godina Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu opstaje i pruža podršku svojim članovima, stalno ih podstičući da se bave ovim poslom.

Stočarsku proizvodnju u našoj zemlji prati teška situacija u poslednjih nekoliko decenija, a prema poslednjim podacima srpsko stočarstvo je gotovo pred krahom, s obzirom na neuslove koji su aktuelni.

Jedinstvena izložba autohtone rase goveda buša održaće se 17. septembra na Staroj planini.

Zahvaljujući impresivnim rogovima (skoro šest puta dužim od onih kod evropskih pasmina goveda), ova rasa se nekada smatrala inkarnacijom božanske lepote.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета