Божићна звезда ватрено црвених листова – Нега

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Божићна звезда је биљка која плени интензивним колоритом. Све чешће је део аранжмана којима украшавамо своје домове у време божићних и новогодишњих празника.

Ботаничко име ове биљке је Еупхорбиа пулцхеррима и добила га је по Еупхорбусу, лекару нумидијског краља Јубе. Према предању он је први користио сок биљке, који је отрован, као лек. Божићну звезду још називају и Поинсеттиа по Роберту Поинсету који је први ову лепу биљку пренео из Мексика у Северну Америку.

Божићна звезда у Мексику расте као жбун. Црвени делови нису цветови, већ листови, такозване брактеје, који окружују ситне цветове.

Воли сунце и треба је поставити што ближе прозору и омогућити јој дифузну светлост. Осетљива је на ударе хладног ваздуха, али јој не одговара ни место близу грејног тела. Посебно је важно умерено заливање.

цвет божићне звезде

„Земља у саксији не сме бити ни превише влажна, а ни сува. У посуди испод саксије не треба да стоји вода, јер ће условити труљење корена. Након заливања вишак воде треба одлити из посуде. На основу вишегодишњег искуства у производњи божићне звезде, могу да кажем како одређујем динамику заливања. Одигнем саксију и уколико је она лагана, залијем биљку. Ритам заливања зависи и од температуре у просторији. Ако је температура око 20 степени треба заливати по мало сваки други дан, а ако је температура око 15 степени може и сваки четврти дан. Ипак, сваки пут пре заливања треба проверити тежину саксије“, саветује Даруши.

Током зиме божићну звезду не треба прихрањивати. На пролеће је треба пресадити у већу саксију, у свежу, храњиву земљу са 15% речног песка. Она ће напредовати, али листови више неће бити јарко црвени као прве године.

Легенда Астека о црвеној боји листова божићне звезде
Астечкој богињи је, због неузвраћене љубави, препукло срце. А када су капи њене крви пале на земљу, ту је израстао цвет ватрено црвених листова.

Izvor: agromedija.rs

 

Божићна звезда ватрено црвених листова – Нега

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Polako ali sigurno nam se bliži Dan zaljubljenih, stoga počnite da planirate na vreme, šta je to što možete da poklonite voljenoj osobi.

Ako poslušate ove savete božićna zvezda će dugo krasiti vaš dom

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Lale su vrsta cveća iz porodice ljiljana. Krase ih najrazličitije boje, a Holandija je njihov najveći uzgajivač. U nastavku teksta pronađite savete kako da ih očuvate svežim 10 dana.

Sobne biljke za njih je bitna ljubav, nega, smeštaj, svetlost, da bi one bile zdrave i lepe biljke.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета