Carevo oko ili čup sa zlatom krasi vrt sa svetlim bojama

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Cveće koje če ulepšati izgled vaše terase ili balkona, ali fenomenlno izgleda i kao rezano cveće u vazni.

Coreopsis grandiflora je otporna višegodišnja biljka (perena) iz porodice glavočika, Asteraceae. Poreklom je iz Severne Amerike. Carevo oko naraste u visinu od 40-60cm, a bokori su širine do 40cm, cveta od maja do septembra meseca predivnim žutim cvetovima zanimljivog oblika. Listovi u donjem delu celi, u gornjem složeni perasto razdeljeni, svetlo zelene boje. Na dugačkim drškama i na tankim stabljikama se nalaze cvetovi, veliki do 9 cm, žuti, zvezdasto raspoređenih latica i sa tamnijim centralnim delom. 

Cveće je izuzetno zahvalano za mešovite zasade, dobro se može kombinovati s drugim biljkama. Sadimo ga na sunčano mesto, a može da podnese i sušne dane, ne zahteva redovno zalivanje, voli prosečno zemljište, humusno, sveže, lako kiselo ili neutralno, voli toplotu i tad najbolje cveta. 

Carevo oko takođe može da pati od bolesti i štetočina. To se često manifestuje u listovima biljke, na kojima su mrlje i rđa. Uzrok takve manifestacije mogu biti gljivične bolesti. Ako imate ovaj problem, trebalo bi da uklonite sve listove žrtve. Kada se prilagodi uslovima u bašti, traje godinama. Cvetanje se može produžiti ako se uklone uvenuli cvetovi. Svake treće godine grmlje treba podeliti i ostaviti najjače, kako bi se podmlađivali.

Coreopsis poznata je po nazivima devojačko oko, carevo oko, ćup sa zlatom.

Izvor:creativabox.com

Carevo oko ili čup sa zlatom krasi vrt sa svetlim bojama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Lale su vrsta cveća iz porodice ljiljana. Krase ih najrazličitije boje, a Holandija je njihov najveći uzgajivač. U nastavku teksta pronađite savete kako da ih očuvate svežim 10 dana.

Sobne biljke za njih je bitna ljubav, nega, smeštaj, svetlost, da bi one bile zdrave i lepe biljke.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Na većinu biljaka promena godišnjeg doba veoma utiče, ali uz primenu ovih saveta cveće će opstati.

Jesen je stigla, a sa njom i hladniji dani. Bez obzira na to, uz malo truda, vaša bašta ili balkon mogu obilovati cvećem različitih boja koje će ulepšati životni prostor.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета