Čestoslavica ili razgon biljka za rešavanje mnogih bolesti

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Nemci ovu biljku zovu i muška vernost jer joj plavičasti cvetići otpadaju na najmanji dodir. U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka sa nežnim ljubičastim ili plavim cvetovima koji se pojavljuju od maja do avgusta.

Čestoslavica ili razgon ( Veronica officinalis ) raste na livadama, i kao narodni lek koristi se za lečenje kože, organa za disanje, varenje i mokrenje. U lečenju se koristi nadzemni deo biljke u cvetu, od kog se sravljaju čajevi i tinktura.

Čestoslavica se smatra jednim od najboljih biljnih lekova za uporne, hronične kožne bolesti, ekceme i dermatitise, pije se čaj od jednakih delova čestoslavice, divlje dan i noći i koprive. Premorenim osobama umanjuje nervozu i pomže da utonu u dubok, okrepljujući san. Zahvaljujući manitolu sprečava stvaranje grumenova proteina a-sinukleina u mozgu. Doprinosi i olakšanom iskašljavanju i izbacivanju sekreta kod bronhitisa, hroničnog katara pluća, povišene temperature i bolova u grudima. Takođe utiče na smanjenje nivoa holesterola u krvi, sprečava zakrčenje krvnih sudova, blagotvorno deluje na jetru.

Čajna mešavina protivbeningnog uvećanja prostate:

Čestoslavica (Veronica officinalis) 50g

Kopriva koren (Urtica dioica) 50g

Sitnocveta melečika (Epilobium parfviflorum) 50g

Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa 500ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite, rastovrite u čaju kašičicu polena i popijte u toku dana u manjim gutljajima nezaslađeno.

Čajna mešavina za umirivanje napada kašlja

Čestoslavica (Veronica officinalis) 30g

Crni slez (Malva silvestris) 30g

Izop (Hyssopus officinalis) 30g

Sve bilje pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite  i posle 2 sata procedite, zasladite medom i popijte toplo svaka 2 sata po jednu supenu kašiku.

Izvor:snagabilja.rs

Čestoslavica ili razgon biljka za rešavanje mnogih bolesti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog svojih čudotvornih svojstava neem je poznat celog svetu, a u Indiji se smatra svetim drvom. Neem se primjenjuje lokalno i oralno u lečenju mnogih bolesti.

Njen cvet, koji se koristi kao lek, ima latice koje opadaju i na najmanji dodir. Nemci su duhovito nazvali ovaj cvet „muška vernost".

Čestoslavica se smatra jednim od najboljih biljnih lekova za uporne, hronične kožne bolesti, ekceme i dermatitise.

Podbel se najcesce priprema u obliku caja gde mogu biti zastupljeni pupoljci, cvetovi i listovi biljke.

Po legendi, otkrio je sveti Arhangel Mihajlo za lečenje kuge, pa je nazvana "arhangelika".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета