Црна орхидеја: да ли најлепши цвет природе уопште постоји?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Орхидеје су омиљено цвеће великом броју људи на нашој планети. Као својеврсна краљица међу њима издваја се црна орхидеја. Ипак, у свету се и даље воде полемике око тога да ли црна орхидеја уопште постоји, или је она само плод људске маште.

Орхидеје цветају у најразличитијим бојама: беле, жуте, лила, љубичасте, тиграсте и пегаве. Ипак, постоје две боје у којима орхидеје природно не цветају: црна и плава. По својој генетици орхидеје немају могућност да природно цветају у овим нијансама.

Црна орхидеја у свету је толико позната да су по њој називани филмови, парфеми, мирисне ноте. Овај цвет готово је немогуће пронаћи у продаји, а за онога ко у природи пронађе цвет црне орхидеје важи да је прави срећник. Према легенди у коју љубитељи овог цвећа верују, ботаничар Џорџ Кренлејт поклонио је свету црну орхидеју коју је украо од једног племена на свом путовању кроз Јужну Америку. У овом племену црна орхидеја сматрана је светим тотемом племена.

Ипак, међу великим бројем заљубљеника у орхидеје има и оних који верују да црна орхидеја заправо не постоји. На страни ове тврдње је и наука.
По тврдњама научника црни пигмент у биљном свету не постоји, те се међу биљкама не може пронаћи ништа што је потпуно црно. На основу ових података научници закључују да је црна орхидеја само плод људске маште, попут, на пример, црне лале.

Постоје цветови орхидеја који делују као да су црне боје, међутим, ово је ипак само јако тамна нијанса љубичасте или тамне бордо боје. Једна од најпознатијих орхидеја на свету јесте цвет врло занимљивог изгледа познат као „цвет ђавола“. Још једна црна орхидеја производи се у Калифорнији. Јако скупим и дуготрајним поступком, уз подразумевано бојење, настаје драгоцен готово црни цвет орхидеје. Овај цвет додатно је занимљив зато што је обогаћен аромом ваниле.
Слично важи и за плаве орхидеје. Како све што је необично и другачије увек привуче више пажње, тако су поред „црних“ међу најпопуларнијима у свету управо плаве орхидеје. Ипак, ни оне заправо не постоје. Све орхидеје које се могу наћи на тржишту, а које су плаве боје, у ствари су беле орхидеје у које је убризган пигмент.
Можда највећи заљубљеници у црну орхидеју на свету живе у малој држави Белизе. Црна орхидеја спада у једно од њихових националних обележја. У држави Белизе црна орхидеја се не сме продавати нити се њоме сме на било који начин трговати. Управо из тог разлога, ко год пронађе ову биљку у свом дворишту или у џунгли, прави је срећник!

Izvor;agromedija.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Višegodišnja zimzelena biljka se na našim prostorima zbog hladne, kontinentalne klime gaji kao jednogodišnja.

Bagrem baileiana , mnogo poznatiji po imenu mimoza ili Acacia de Baile, je vrsta koje rastu u Australiji koja je otporna na sušu, visoke temperature, kao i štetočine.

Многе врсте цвећа се не шири самостално, али одређене врсте се лако шире и праве природну цветну башту обнављајући се саме сваке године, те не морате да их изнова и изнова садите.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета