Орхидеја са "лицем мајмуна"

Foto:Wikipedia

Foto:Wikipedia

Аквамарин Фукушима је недавно отворио изложбу на којој је између осталог представљена орхидеја позната као Орхидеја Мајмун.

Орхидеја свакако изгледа чаробно, али она је посебна по томе што њен цвет заиста подсећа на лице мајмуна. Ове предивне орхидеје долазе из Еквадора и налазе се у перуанским шумама на висино од 1000 до 2000 метара. Кроз историју не постоји много људи који су их видели, али захваљујуц́и храбрим колекторима ми имамо прилике да видимо ову предивну Мајмун Орхидеју.

Њено научно име је Дракула симиан. Драцула (род) део имена односи се на чудне карактеристике два дуга огранка који подсец́ају на очњаке. Орхидеја је именована тек 1978. године од стране ботаничара ЛУЕРА, у породици која садржи преко 120 врста и углавном се налазе у Еквадору. Мирис ове орхидеје подсец́а на зреле плодове наранџе. Веома је ретка врста и из тог разлога није заступљена у локалној хортикултури. Ипак, за оне који су довољно срец́ни да имају једну, ако се држи на прилично хладним местима и у делимичној хладовини може да напредује и цвета. Као и све орхидеје, међутим, потребно је много бриге и стрпљења.

Сасвим је јасно зашто је ова орхидеја добија своје име, а сада учините једну ствар. Померите се од екрана неколико метара и погледајте још једном. Изблиза су сличности велике, из даљине су запањујуц́е.

Izvor:zenskimagazin.rs

 

Орхидеја са "лицем мајмуна"

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova novootkrivena “staklena orhideja” je ružičasto-bela biljka i dobila je ime “Spiranthes hachijoensis”

Naziv ove orhideje u prevodu znači „Venerina papučica“ zbog njenog specifičnog izgleda – izgled papuče. Raste pojedinačno ili u manjim grupama, na krečnjaku ili dolomitu, raste u Srbiji samo na Suvoj planini.

Orhideja koja izgleda sasvim normalno i pristojno, sve dok se cvetovi ne otvore.

Kako prenosi BBC, nesvakidašnji prizor desio se na krovu londonske banke gde je izrasla jedna specifična vrsta cveta koja uopšte nije karakteristična za ovo podneblje.

Орхидеје спадају у породицу биљака које су погодне за гајење. За оне жељне авантуре у хортикултури, ту је гајење орхидеја у води. Разлог више за хидропонски узгој је и то што се оваква пракса показала успешном у решавању проблема болести код ових биљака.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета