Goli čovek – najpoznatija mediteranska orhideja neverovatnog izgleda

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Orhideja koja izgleda sasvim normalno i pristojno, sve dok se cvetovi ne otvore.

Orhideja goli čovek je rasprostranjena i veoma uobičajena, a zbog svog neobičnog izgleda jedna je od najpoznatijih mediteranskih orhideja.

Može da naraste do 50 cm visine. Cvetovi su u gustom cvatu i obično su ružičaste boje od najsvetlije do veoma tamne nijanse.

Obično raste lokalizovano u gustim kolonijama, na napuštenim poljoprivrednim površinama, pokraj staza, a posebno ga dosta ima u blizini obala.

Može se naći na Bliskom Istoku, Malit, Kipru, u Turskoj, na egejskim ostrvima, u Grčkoj, Italiji, Španiji i Portugalu.

Kako je reč o mediteranskoj biljci, ona ne podnosi mraz. Lista u zimu, zato je lukovice najbolje saditi u jesen, a cveta od aprila do maja. Vrsta je hermafrodit (ima muške i ženske organe) i oprašuje se uz pomoć insekata. Zahteva bogato zemljište i najbolje se uzgaja na sunčanom mestu u dobro dreniranom tlu.

Ne može da raste u senci i preferira vlažno tlo.

Orhideje su generalno biljke sa plitkim korenima. Veoma su osetljive na dodavanje đubriva ili fungicida, koji mogu da nanesu štetu simbiotičkoj gljivi i na taj način mogu da ubiju orhideju. Čak i presađivanje može da našteti ovom odnosu, odnosno orhideji.

Ovaj simbiotski odnos sa gljivicom u tlu čini je veoma teškom za gajenje, te predstavlja pravi izazov za pasionirane ljubitelje cveća.

Agroinfo.rs

Goli čovek – najpoznatija mediteranska orhideja neverovatnog izgleda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova novootkrivena “staklena orhideja” je ružičasto-bela biljka i dobila je ime “Spiranthes hachijoensis”

Naziv ove orhideje u prevodu znači „Venerina papučica“ zbog njenog specifičnog izgleda – izgled papuče. Raste pojedinačno ili u manjim grupama, na krečnjaku ili dolomitu, raste u Srbiji samo na Suvoj planini.

Kako prenosi BBC, nesvakidašnji prizor desio se na krovu londonske banke gde je izrasla jedna specifična vrsta cveta koja uopšte nije karakteristična za ovo podneblje.

Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura, na svega nekoliko kilometara od Čačka, čine nestvarni pejzaži u kojima se smenjuju vidikovci i vrhovi Ovčara i Kablara, meandri Zapadne Morave, jezero Međuvršje i manastiri Srpske Svete Gore.

Аквамарин Фукушима је недавно отворио изложбу на којој је између осталог представљена орхидеја позната као Орхидеја Мајмун.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета