Lizijantus cveće koje simboliše ljubav, sreću i nadu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Cvet lizijantus ne samo da se javlja u nijansama plave i lila boje, već i u ružičastoj, svetlozelenoj, a isto tako i beloj. Svaka boja ima različito značenje u kombiaciji sa simbolikom cveta, tako na primer žuti lizijantus znači da sa nekim želite dobro prijateljstvo, a ružičasti da ta osoba kojoj ste dali cvet ima osećanja prema Vama.

Lizijantus ( Eustoma grndiflorum ) pogodan je za uzgoj u skoro svim klimatskim područjima. Poznat i kao eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura ili prerijska ruža. Cvetovi mogu da budu jednoredni ili dvoredni. Biljka lizijantus doseže od 60 – 75cm visine, sem ako ne gajite neku od patuljastih sorti koje su najpogodnije za uzgoj u saksijama. Mladi lizijantus spada u kategoriju težeg uzgajanja ako se gaji iz semena. Preporučuje se da svoju sadnicu stavite na dobro osunčano mesto u zemljište bogato organskim djubrivom. Takodje savetujemo da pH vrednost Vašeg zemljišta održavate do maksimum 7.0 da lišće ne bi izgledalo beživotno. 

Lizijantusi nisu pogodni za uzgoj u malim saksijama jer korenje može da se uplete ako ostane u malim saksijama, što može trajno da naškodi razvoju biljke. Vreme sadnje se razlikuje od podneblja do podneblja. U područjima sa mrazevima, počnite sadnju kada prođe opasnost od njih. U toplijim zonama možete da počnete sa sadnjom nešto ranije, na primer, u martu. Lizijantus treba saditi na razmaku od 15 – 20cm da bi razgranate stabljike mogle da se oslanjaju jedna na drugu.

Nega lizijantusa može da podrazumeva i podupiranje pritkom dobro rascvetalih biljaka jer vrhovi mogu da im postanu previše teški. Cvetovi lizijantusa mogu da traju i do dve nedelje u vodi. 

Kako bi se cvet i stablo najoptimalnije razvili, lizijantus treba da se prihranjuje i nakon što je izrastao. Preporučuje se đubrivo za cveće koje imaviše kalijuma nego nitrogena. Tokom zime preporučuje se manje zalivanja.

Izvor:kurir.rs

Lizijantus cveće koje simboliše ljubav, sreću i nadu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

I pored prolećnih vremenskih prilika u kalendarskoj zimi, domaći malinjaci trenutno su u dobrom stanju. Poljoprivredni stručnjaci, međutim, procenjuju da će toplo vreme doprineti da preživi i veliki broj bolesti i štetočina

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Jedna od tri autohtone domaće rase svinja, moravka, pre petnaestak godina bila je pred istrebljenjem. Sada je broj grla veći jer je, zbog veće potražnje, određeni broj uzgajivača našao računicu.

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Makadamija je drvo koje raste u tropskim područjima i visine je oko 15 metara. Ovo je jedna od najukusnijih vrsta oraha na svetu, a od makadamije se dobija i ulje koje ima široku primenu u lekovite i kozmetičke svrhe.

Ako ispratite ove savete, nema sumnje da će vaše ljubičice ovog leta cvetati najbolje do sada!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета