Uredite dvorište kao profesionalac: Kako isplanirati svoj cvetni raj

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kreiranje svoje cvetne oaze, bilo da se radi o većem dvorištu ili cvetnom kutku zahteva malo planiranja i pripreme. Zato vam donosimo savete koji će vam pomoći da ovaj posao obavite lako i izbegnete greške koji mnogi prave.

Pravljenje cvetnog vrta uvek zahteva malo razmišljanja i planiranja. Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate, ako želite da imate dvorište sa zdravim biljkama koje plene poglede svojom lepotom.

Dobra vest je da ne morate da budete pejzažni arhitekta da biste uspeli u svojoj nameri. Dovoljno je da sledite ove savete.

1. Birajte biljke u skladu sa vašim prirodnim okruženjem

Prvo, a verovatno i najvažnije pravilo, jeste da odaberete biljke kojima će odgovarati mesto gde želite da ih posadite. U obzir treba uzeti kakva je klima (oštra ili blaga, da li je leto suvo ili vlažno), tip zemljišta, nagib, koliko taj prostor prima sunca (da li je direktno, delimična senka ili potpuna senka).

2. Igrajte se sa bojama

Kada bacite pogled na vrt, prvo što primetite su njegove boje: zeleni travnjak, lišće drveća, različite boje cveća, malč, šetalište, itd. Postoje tri načina sa kojima se definiše skup tih boja, a to su:
- monohromatski,
- harmonija i
- kontrast.

Monohromatski

Ovde j cilj jednostavan: izaberite glavnu boju cveća ili lišća i ponavljajte je u što više nijansi. Na primer, ako odaberete crvenu boju, možete da pronađete biljke koje imaju ovu boju u rasponu od svetlo, bledo crvene, preko carske crvene do bordo.

Harmonija

U ovom slučaju, cilj je da se napravi harmonija oslanjanjem na različite boje. Na primer, ako je crvena boja i dalje osnova, možete tu glavnu nijansu da dopunite biljkama koje su narandžaste ili ljubičaste. U slučaju da više volite plavu boju onda možete da je uparite, na primer, sa raznim nijansama zelene.

Kontrast

Ako ste odabrali ovaj put, neophodno je da pronađete savršenu suprotnost glavnoj boji koju ste odabrali. Na primer, zelana je suprotnost crvenoj, a narandžasta – plavoj boji. U izboru boja možete da se oslonite ha hromatski krug.

3. Iskombinujte biljke različitih visina, oblika i tekstura lišća

Kod planiranja bašte, vrta, dvorišta ili cvetnog kutka bitno je da se napravi scena. Unesite dinamiku u svoj vrt pomoću biljaka različitih visina, oblika i sa različitim teksturama lišća. Bitno je ispoštovati pravilo: visoke biljke idu pozadi, niske – napred. Upotrebite grmolike biljke, uspravne, puzeće. Ovo će uneti pokret i vitalnost u vaš cvetni kutak.

4. Zamislite svoj vrt u svako godišnje doba

Važno je posaditi ukrasno bilje i cveće koje će cvetati u različito doba godine. Na taj način ćete maksimalno da iskoristite ono što vam priroda pruža. Vrt treba da izgleda jednako lepo u proleće i na jesen, a može izgledati fantastično i zimi. Postoje trave koje nose predivne semenske mahune, zimzeleno grmlje čije lišće menja boju iz svetlo zelene (u proleće) u vatrenocrvenu (u jesen).

5. Nacrtajte plan pre nego što posadite biljke

Ne morate da znate da crtate da biste mogli da vizualizujete svoj projekat na papiru. To će vam mnogo pomoći prilikom planiranja prostora, oblika, boja... Sat vremena provedenih u crtanju uštedeće vam naporan dan na suncu, a vi ćete se osećati mirnije znajući šta radite.

Agroinfo.rs

Uredite dvorište kao profesionalac: Kako isplanirati svoj cvetni raj

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Na većinu biljaka promena godišnjeg doba veoma utiče, ali uz primenu ovih saveta cveće će opstati.

Jesen je stigla, a sa njom i hladniji dani. Bez obzira na to, uz malo truda, vaša bašta ili balkon mogu obilovati cvećem različitih boja koje će ulepšati životni prostor.

U tekstu koji sledi govorimo o verbeni, prelepoj biljci raskošnih cvetova koja je takođe i lekovita. Vodi poreklo iz tropskih i sutropskih predela Južne Amerike, a Stari Rimljani, Egipćani i Kelti su je slavili kao svetu biljku.

Kako bi povrtnjak izgledao bujno i biljke bile zdrave moramo unapred da znamo gde ćemo da ih smestimo i šta ćemo kasnije da posadimo umesto njih.

Biljka koja voli osunčanu stranu sa dovoljno vlage u zemlji. Cvetovi se pojavljuju u pazuhu listova bele, roze ili ljubičaste boje.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета