MELIORACIJE I OBRADA ZEMLJIŠTA



Ukoliko se odlučujete da gajite određenu kulturu, na početku bi trebalo da proverite kvalitet zemljišta i njegovu kiselost, tj. pH vrednost. Osim što možete pozvati profesionalca da ovo obavi, pogledajte kako sami možete utvrditi pH svog zemljišta.


Kreiranje slojeva malča na postojećem zemljištu je ujedno ishrana i gradnja kvalitetnog zemljišta, bez kopanja.


Ukoliko se hemijskom analizom kvaliteta plodnosti utvrdi niska pH vrednost zemljišta, potrebno je izvršiti kalcizaciju kako bi se pH vrednost poboljšala i približila traženoj.


Organsko đubrivo možete napraviti na više načina, bilo da živite u kući ili stanu.


Izuzetno je važno da svoje zasade navodnjavamo na pravi način i to sistemima koji su za to projektovani. Ovo znači da se do biljke dovodi tačno onoliko vode koliko je potrebno za njen najefikasniji rast i razvoj.


Redovno đubrenje mineralnim đubrivima dugogodišnjih zasada obavlja se dva ili tri puta godišnje. Sastoji se od osnovnog đubrenja i prihrane.


Slama nju čine osušene stabljike žitarica (pšenica, raž, ovas, ječam...), ona se uglavnom koristi kao prostirka u proizvodnji stajskog đubriva, kao i za proizvodnju komposta.


Zemljište utiče na biljke koliko i spoljašnji činioci. Zemljište je prirodna podloga iz koje biljke crpe esencijalne elemente koji su nepohodni za njihov pravilan rast i razvoj.


Još davnih dana je utvrđeno da je opadanje sadržaja organske materije u zemljištu jedan od vodećih problema u našoj poljoprivrednoj proizvodnji u celoj Srbiji, a nažalost najviše u njenom najplodnijem delu u Vojvodini.


Sejalica seje sve kulture bez prethodne konvencionalne obrade zemljišta (oranje, tanjiranje, setvospremanje,..)


Kod setve bez obrade primenjuju se tehnike koje kvalitetno izvrše predsetvenu pripremu, ali uz minimum utroška goriva, mehanizacije i vremena.


Pod pojmom „složena mineralna đubriva“ podrazumevaju se đubriva koja u svom sastavu sadrže dva ili više hranljivih elemenata.


O značaju primene đubriva u ishrani biljaka znalo se od davnina. Prva fabrika mineralnih đubriva u SFRJ bila je HI „Zorka“ Subotica i proizvodila je superfosfat od 1904. godine, čitav jedan vek.


Zemljište je suvo i nemoguće je obaviti njegovu duboku obradu, zato većina poljoprivrednih proizvođača pribegava redukovanom načinu obrade, pogotovo kada je reč o jesenjoj setvi strnina u optimalnom roku.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета