Agroinfo predstavlja: Evo kada je najbolje izvršiti kalcizaciju zemljišta

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ukoliko se hemijskom analizom kvaliteta plodnosti utvrdi niska pH vrednost zemljišta, potrebno je izvršiti kalcizaciju kako bi se pH vrednost poboljšala i približila traženoj.

Zemljišta na našim prostorima nisu uvek u mogućnosti da ispolje svoj maksimalni potencijal, te da gajenim sortama obezbede sve pogodnosti za odgovarajuć rast i razvoj. Ovo se naročito odnosi na kiselost i obezbeđenost zemljišta biljnim hranivima. Usled toga, potrebno je izvršiti odgovarajuće agromeliorativne mere kako bi se pH vrednost zemljišta približila adekvatnoj.

Kalcizacija se obavlja kada na njivama nema useva, a to je u našim uslovima letnji period, a razlikujemo meliorativnu i dopunsku kalcizaciju. Prva se primenjuje kada je glavni uzrok smanjene plodnosti zemljišta nedostatak kalcijuma, a dopunska se primenjuje na zemljištima gde je nedostatak kalcijuma izazvan ispiranjem iz zemljišta i iznošenjem iz zemljišta putem gajenih biljaka.

Meliorativna kalcizacija se izvodi krečnim đubrivima, a dopunska može i fertilizatorima bogatim kalcijumom. Krečna đubriva su: negašeni kreč (70-90% CaO), gašeni kreč (60-70% CaO), krečnjak (50-55% CaO), gips (33% CaO), saturacioni mulj (22% CaO). Krečni materijal za kalcizaciju mora biti fino mleven, pa za teža zemljišta se upotrebljavaju čestice prečnika od 0.5 do 1 mm, a za lakša zemljišta čestice veličine od 0.1 do 0.5 mm.

Unošenje krečnog materijala u zemljište se obavlja u cilju odstranjеnja suvišnе kisеlosti koja štеtno dеlujе na gajеnе biljkе. Poslе unošеnja krеčnog đubriva u zеmljištе i njеgovog zaoravanja, dolazi do njеgovog rastvaranja pod uticajеm kisеlosti zеmljišta ili ugljеnе kisеlinе, koja sе dobija razlaganjеm organskе matеrijе zеmljišta. Radi ubrzavanja rastvaranja pod uticajеm ugljеnе kisеlinе, prеporučujе sе unošеnjе stajskog đubriva zajеdno sa kalcifikacijom.

Unošenje krеčnih đubriva dovodi do uklanjanja suvišnе kisеlosti zеmljišta, smanjеnja štеtnog dеjstva aluminijuma, a timе i povеćanja pristupačnosti fosfora, kao i u poboljšanja mikrobiološkе aktivnosti zеmljišta, čimе sе povеćava sadržaj nitrata.  

Unošenje krečnog materijala u zemljište je najpovoljnije uraditi u leto-jesen, a ako je strnina bila prethodni usev, treba je plitko zaorati. Potrebno je najmanje da prođe jedan mesec od izvođenja kalcizacije pa do setve. Letnja primena ima prednosti koje se ogledaju u tome što su u to vreme njive i putevi suvi, pa je dosta olakšan transport i sama primena materijala za kalcizaciju. Posle strnih žita u plodoredu, obično dolaze okopavine koje su prolećni usevi, pa je zemljište nakon žetve dosta dugo bez useva. To znači da se zemljište može prepustiti aktiviranju sredstava za kalcizaciju duže vremena, tj. 8-10 meseci. Kalcizacija se može obaviti i u jesen, mada je ovo vreme za njenu primenu manje povoljno. U krajnjem slučaju, ako se kalcizacija ne obavi ni u jesen, moguća je njena primena i u proleće, ali je to vreme najnepovoljnije jer je period između ovog procesa i same setve veoma kratak.

Agroinfo.rs

Agroinfo predstavlja: Evo kada je najbolje izvršiti kalcizaciju zemljišta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета