OŽIVIMO SELO


Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.


Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.


U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu danas je otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.


Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.


Najnovije tehonolgije već se uveliko primenjuju i u graditeljstvu. Nije novost da su već osmišljenje i kuće na rasklapanje.


Marija je preuzela na sebe ulogu domaćina kuće već u trećem razredu osnovne škole, jer joj je otac iznenada preminuo. Naučila je da ore, tanjira, seje, pa čak i da upravlja kombajnom. Ima i vozačku za kamion.


Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji u saradnji sa kompanijama Delta i “Mokrin haus”.


Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini, za šta je izdvojeno 200 miliona dinara.


U okviru Mere 7 IPARD programa - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, Uprava za agrarna plaćanja je objavila rang listu zahteva za odobrenje projekata za seoski turizam u drugom IPARD javnom pozivu.


Četvrti po redu Sajam kulture mladih na selu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci biće održan od 3. do 24. decembra.


Interesovanje za konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu je veliko, a dnevno stiže između 20 i 30 zahteva.


Sve uredno, čisto i na svom mestu će te zateći kod učenika i nastavnika Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu koji se dobro staraju o ekonomskom imanju u selu Grabovac.


U okviru Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saopštili da je raspisan drugi javni poziv iz IPARD mere 7, za investicije u ruralnom turizmu.


Program dodele praznih seoskih kuća, u okviru kog su se prve porodice uselile u svoje nove domove, biće potpomognut dodatnim sredstvima u budućnosti, jer se na ovaj način stvara prilika da se srpska sela ožive i dobiju nove meštane.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета