Kako izabrati dobru lubenicu po vašem ukusu: Govore Čačani

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Omiljeno osveženje u vrelim letnjim danima za mnoge je hladna lubenica. Iako je zbog svoje slasti često poistovećujemo sa voćem, ova biljka ipak spada u red povrtarskih kultura. Na izgled skoro je svaka ista, a unutra – kako koja. Porodica Majstorović iz sela Kačulice kod Čačka uzgaja lubenice godinama unazad, pa njihovo decenisjko znanje retko kad omane.

- Iako kod Srba važi pravilo da lubenicu i ženu ne možeš nikad sa sigurnošću izabrati, već samo potrefiti ipak za ovo prvo postoje određene "cake". Najbolji način da se sazna da li je lubenica zrela jeste po jakoj boji na samom plodu i šari, može se videti i metodom ako je otkinete i krene da ispušta sok - u tom slučaju nema greške - pojašnjava Vlade Majstorović koji uveliko sprema bostan za tržište širom Srbije.

Srpska lubenica iz zapadnog dela zemlje van svake je konkurencije, a ova godina dobra je za proizvođače. Majstorovići ovo voće gaje na površini od 2,5 hekatara, a prinosi se kreću od 10 do 15 tona.

 Naše lubenice idu širom Srbije, mogu da budu različitih veličina i dimenzija. Težina se kreće od par kilograma, koje su i najčešće do onih ogromnih. Najteža lubenica na našem imanju vagala je okruglo 24 kilograma. Nju nisam mogao sam da iznesem, već su mi pomagali ukućani - rekao je Branislav Majstorović.

Srbija godišnje proizvede 250.000 tona lubenica i tako spada u ne baš velike proizvođače ovog povrća. Za poslednjih sedam godina uvoz je dupliran, a najviše nam stižu lubenice iz Grčke, Španije i Albanije.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

Kako izabrati dobru lubenicu po vašem ukusu: Govore Čačani

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na Veletržnici Beograd, u toku prethodne nedelje, stigle su lubenice.

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Detoksikacija organizma je vrlo važna. Njome čistimo naše telo od otrova i tako mu pomažemo da duže ostane zdravo i vitalno.

Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета