ZA KRUPNIJE I KVALITETNIJE PLODOVE: Obavite rezidbu paradajza u pravo vreme i na pravi način

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Orezivanje biljaka predstavlja važnu agrotehničku meru i od njega u velikoj meri zavisi pravilan razvoj bijne vrste kao i količina plodova koja će se dobiti. Vreme je orezivanja paradajza, a u nastavku teksta saznajte kako to pravilno da obavite.

U zavisnosti od toga u koje vreme i na koji način orezujete paradajz, to će biti od velikog značaja za kvalitet i veličinu plodova. Pravilnim orezivanjem ćete omogućiti da se hrana pravilno raspoređuje i da se dobiju krupni plodovi visokog kvaliteta. Poenta je da paradajz ne ide previše u širinu i da dostigne određenu visinu kako bi se vezao za naslon. Osim toga, rezidba omogućava i bolju cirkulaciju vazduha i ovo je važno za zdravu i produktivnu biljku.

Skidanje zaperaka

Zaperci su bočni izdanci koji se javljaju u pazuhu, tj. između stabljike paradajza i grane. Ukoliko se ne ukloni na vreme, ovaj zaperak formira novu stabljiku sa granama, cvetovima i novim zapercima. Na ovaj način će svakako biti više plodova, ali će oni biti dosta sitniji. Zaperci se uklanjaju baštenskim makazama ili nožem, a ako su manji, mogu se zakidati i rukama. Ovo se još zove i pinciranje paradajza. Ovaj proces se obavlja preko leta, a u toku intenzivnog rasta rasta će možda biti potrebno da ovo obavljate i na nedeljnom nivou. Najbolje je uklanjati ih kada su veličine 5-10 cm.

Donje grane paradajza koje su najbliže podlozi se najčešće vuku po zemlji. U slučaju kiše ili zalivanja, zemljište je vlažno pa su ti listovi u kontaktu sa vodom i prvi na udaru kada su u pitanju biljna oboljenja poput plamenjače, a u ovom slučaju se bolest može preneti i na ostatak biljke. Iz ovog razloga je vrlo važno ove listove ukoniti na vreme.

Dekaptiranje biljke

Ovo je proces orezivanja biljke koji se sprovodi u kasnijoj fazi, tj. kada biljka dostigne željenu visinu. Tada se kod biljke seče vrh da bi se zaustavio njen dalji rast, a time se hrana preusmerava na plodove koji su onda veći i kvalitetniji. Za ovu namenu se koriste baštenske makaze ili nož, a seče se iznad poslednje zametnute cvetne grane.

Agroinfo.rs

ZA KRUPNIJE I KVALITETNIJE PLODOVE: Obavite rezidbu paradajza u pravo vreme i na pravi način

Komentari

Pa kad već napišete mogli ste i objašnjenje uz sliku da stavite jer je ovako komplikovano razumeti pogotovo ako je neko mlad i neiskusan a hteo bi da proba sadnju nekoliko struka za početak.

cialis prescription PUBMED Abstract Sakamoto J, Morita S, Oba K, et al

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета