ZA KRUPNIJE I KVALITETNIJE PLODOVE: Obavite rezidbu paradajza u pravo vreme i na pravi način

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Orezivanje biljaka predstavlja važnu agrotehničku meru i od njega u velikoj meri zavisi pravilan razvoj bijne vrste kao i količina plodova koja će se dobiti. Vreme je orezivanja paradajza, a u nastavku teksta saznajte kako to pravilno da obavite.

U zavisnosti od toga u koje vreme i na koji način orezujete paradajz, to će biti od velikog značaja za kvalitet i veličinu plodova. Pravilnim orezivanjem ćete omogućiti da se hrana pravilno raspoređuje i da se dobiju krupni plodovi visokog kvaliteta. Poenta je da paradajz ne ide previše u širinu i da dostigne određenu visinu kako bi se vezao za naslon. Osim toga, rezidba omogućava i bolju cirkulaciju vazduha i ovo je važno za zdravu i produktivnu biljku.

Skidanje zaperaka

Zaperci su bočni izdanci koji se javljaju u pazuhu, tj. između stabljike paradajza i grane. Ukoliko se ne ukloni na vreme, ovaj zaperak formira novu stabljiku sa granama, cvetovima i novim zapercima. Na ovaj način će svakako biti više plodova, ali će oni biti dosta sitniji. Zaperci se uklanjaju baštenskim makazama ili nožem, a ako su manji, mogu se zakidati i rukama. Ovo se još zove i pinciranje paradajza. Ovaj proces se obavlja preko leta, a u toku intenzivnog rasta rasta će možda biti potrebno da ovo obavljate i na nedeljnom nivou. Najbolje je uklanjati ih kada su veličine 5-10 cm.

Donje grane paradajza koje su najbliže podlozi se najčešće vuku po zemlji. U slučaju kiše ili zalivanja, zemljište je vlažno pa su ti listovi u kontaktu sa vodom i prvi na udaru kada su u pitanju biljna oboljenja poput plamenjače, a u ovom slučaju se bolest može preneti i na ostatak biljke. Iz ovog razloga je vrlo važno ove listove ukoniti na vreme.

Dekaptiranje biljke

Ovo je proces orezivanja biljke koji se sprovodi u kasnijoj fazi, tj. kada biljka dostigne željenu visinu. Tada se kod biljke seče vrh da bi se zaustavio njen dalji rast, a time se hrana preusmerava na plodove koji su onda veći i kvalitetniji. Za ovu namenu se koriste baštenske makaze ili nož, a seče se iznad poslednje zametnute cvetne grane.

Agroinfo.rs

ZA KRUPNIJE I KVALITETNIJE PLODOVE: Obavite rezidbu paradajza u pravo vreme i na pravi način

Komentari

Pa kad već napišete mogli ste i objašnjenje uz sliku da stavite jer je ovako komplikovano razumeti pogotovo ako je neko mlad i neiskusan a hteo bi da proba sadnju nekoliko struka za početak.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa hladnijim vremenom dolaze i prehlade, a ova tri sirupa koja se lako prave ća vam pomoći da se sa njom lakše izborite.

Prženu hranu lekari i nutricionisti ne preporučuju, ali postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi vaš obrok bio zdraviji.

Predstavljamo vam jednostavan napitak od samo dva sastojka koja već imate u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da se za kratko vreme rešite cigareta.

Voće i povrće je izuzetno važno za dobro zdravlje, ali postoje vrste koje nikako ne bi trebalo konzumirati, jer značajno mogu naštetiti imunitetu.

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica i mnogi koriste ovsenu kašu da bi na zdrav način započeli dan. Međutim, da li je to zaista tako?

Stiže nam sezona slava, a pred nama su i drugi brojni praznici, pa se može desiti da preteramo sa alkoholom. U tom slučaju, napravite napitak koji će vas potpuno oporaviti za samo par sati.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета