Pametna bašta: Ovo POVRĆE nakon berbe može da ostane SVEŽE MESECIMA

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prilikom planiranja bašte napravite uvek prostor za povrće koje može da ostane sveže mesecima nakon berbe. Evo i o kom povrću je reč.

Donošenjem jednostavnih izbora možete da povećate količinu hrane koju ćete sačuvati u svežem stanju i time smanjiti količinu hrane koju bacate zbog kvarenja. Na primer, spanać može da uvene za nekoliko dana, ali kupus može da ostane svež mesecima.

U nastavku smo izdvojili nekoliko najboljih povrća koje možete da posadite za dugotrajno skladištenje, kao i nekoliko saveta za njihovo održavanje u najboljem stanju.

1. Cvekla – kada se čuva u frižideru može da ostane sveža dva do četiri meseca. Obavezno odrežite liistove pre skladištenja za najbolje rezultate.

2. Kupus- mnoge salate ne traju dugo nakon berbe, ali zato kupus može da izdrži i do dva meseca u frižideru.

3. Šargarepa – ukoliko se drži suvom, može da ostane u svežem stanju tri do četiri nedelje (ili više). Izbegavajte da čuvate šargarepe u plastičnoj kesi u frižideru, je može da „pusti“ vlagu, što će ubrzati truljenje.

4. Celer – može da se drži u svežem stanju dve nedelje u frižideru, ako ga čvrsto umotate u aluminijumsku foliju.

5. Beli luk – može da traje tri do pet meseci kada se čuva na hladnom, prozračnom mestu. Takođe, može mesecima da se čuva u frižideru. Stavite ga u papirnatu kesu za najbolje rezultate.

Imajte samo na umu da će ohlađeni beli luk početi da pušta klice u roku od nekoliko dana od trenutka kada ga prebaciti na sobnu temperaturu, pa vadite iz frižidera samo ono što vam je potrebno.

6. Crni luk je odlična povrtarska kultura za dugotrajno skladištenje. Ako ga smestite na suvo mesto sa temperaturom između 0-10 stepeni Celzijusovih, svežinu može da zadrži do 12 meseci.

Ako nemate takvo mesto, luk možete da čuvate u ormaru u mrežastoj vrećici otprilike mesec dana.

7. Krompir – ako imate podrum koji je hladan, razmislite o tome da tamo skladištite krompir. On će ostati svež nekoliko meseci u slabo osvetljenom prostoru u kome je temperatura oko 4 stepena Celzijusovih.

Držite krompir podalje od luka, inače će prebrzo da sazri i istrune. Takođe, nemojte krompir da čuvate u  frižideru, jer će da promeni boju i ukus.

Batat, takođe, preferira hladno i tamno mesto za čuvanje.

8. Bundeve i tikve trajaće između dva meseca i šest meseci, ako se čuvaju na tamnom i hladnom mestu.

U nastavku je nekoliko osnovnih stvari koje morate znati za dugoročno skladištenje hrane.

- Tamni, suvi i dobro prozračeni prostori najbolje rade posao.
- Ambalaža za skladištenje treba uvek da bude čista, da se lako pere i suši.
- Često proveravajte povrće kako biste odmah primetili truljenje.
- Izbegavajte plastične kese, jer one mogu da zadržavaju vlagu i da ubrzaju truljenje povrća.

 Agroinfo.rs

 

Pametna bašta: Ovo POVRĆE nakon berbe može da ostane SVEŽE MESECIMA

Komentari

side effects of propecia The overall look of your web site is great, as well as the content

price of viagra in nepal B, correspondence analysis of RNAseq data from primary P, nodal N, and metastatic liver M tumors of the 3 patients

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

AP Vojvodina od 2021. godine ima potpisano Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa sa provincijom Šandong, koja je najveći industrijski proizvođač i jedna od vodećih proizvodnih regija u Kini i koja je zainteresovana za intenziviranje saradnje u toj oblasti, saopštеno jе iz Pokrajinskе vladе.

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета