Kiša neophodna, nedostatak vlage ugrožava useve

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Predsednik udruženja Jovica Jašić kaže za medije da se već oseća blagi nedostatak vlage jer se žitarice i uljarice slabije razvijaju, a ako zbog skupog mineralnog đubriva usevi nisu dovoljno prihranjeni posledice po prinos će biti veće.

- Potrebno je da kiša padne što pre jer je u zemlji manje vlage nego što je potrebno, a pšenica je počela da klasa i neophodna je vlaga. Suša se oseća i na uljanoj repici jer ne razvija dovoljno brzo grane na stablu - rekao je Jakšić.

Dodao je da je nedavno bilo problema i sa kukuruzom koji nije mogao da nikne zbog pokorice od velikih padavina, ali da su blage kiše posle toga doprinele da ona omekša i sada ta žitarica može da se raste.

Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran rekao je da zbog nepogodnih vremenskih uslova pšenica nije dovoljno izrasla i da će to, pored nedostatka vlage, ako se nastavi sušni period, umanjiti prinos.

- U poslednjih deset godina dubinskim slojevima u zemlji nedostaje vlaga, prošle godine suša je naročito bila izražena u drugoj polovini godine zbog čega je značajno smanjen prinos kukuruza - rekao je Prostran.

Istakao je da suša, ne samo da utiče na prinos, već i kvalitet zrna i da bi pšenica sada bila u boljoj kondiciji da se nije štedelo u prihrani zbog izuzetno skupog mineralnog đubriva.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Kiša neophodna, nedostatak vlage ugrožava useve

Komentari

I am often to blogging and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I'm going to bookmark your website and hold checking for brand spanking new information.

Twenty one patients stopped chemotherapy prematurely for several non fatal causes, the data of which has been published earlier 1 3 priligy 30mg price

Michel Bettane, The World of Fine Wine want to buy priligy in pakistan Basil FyedmzMReabCbrSRaPh 6 26 2022

After study just a few of the weblog posts on your web site now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and can be checking back soon. Pls try my website as nicely and let me know what you think.

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Maslinovo ulje je poskupelo zbog velike suše od prošle godine u Španiji, gde se proizvodi oko 40 odsto maslinovog ulja

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета