ULOGA I ZNAČAJ ŽENA NA SELU: Sve je više onih koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uloga i značaj žena na selu su često marginalizovane, iako domaćinstva zahvaljujući njima opstaju. Kao ni u prošlosti, ni danas nije dovoljno pažnje posvećeno domaćicama koje teške kućne i fizičke poslove na polju obavljaju bez finansijske nadoknade, bez prava na zdravstveno osiguranje...

Činjenice pokazuju da je veći broj muškaraca koji se odlučuju da ostanu na selu i bave se poljoprivredom, dok se žene, ukoliko imaju mogućnosti, odlučuju na školovanje kako bi našle poslove u urbanijim sredinama, odnosno u tercijarnom sektoru.

Ipak, one žene koje su rešile da ostanu na selu i posvete se održavaju doma, gajenju dece, poljoprivrednim i svim ostalim poslovima, imaju veliku ulogu koja nije adekvatno cenjena niti vrednovana. Iako je mali udeo žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, noviji trendovi pokazuju da se ovakva situacija ipak menja, a sve veći broj njih je zainteresovan za odgovarajuće programe i subvencije. Iako živimo u sredini gde je muškarac 'glava porodice' i gde se stariji članovi teško odlučuju da prenesu gazdinstvo na nekog mlađeg, istraživanjem se došlo do zaključka da su sve češće situacije gde stariji članovi prenose gazdinstva na mlađe ženske članove porodice. Jedan od razloga je i to što naša zemlja ima programe podsticaja u kojima prednost imaju žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava, a ako su mlađe od 40 godina, još je veća šansa da ovakve programe i ostvare.

Foto: Youtube/Printscreen

Osim toga, sve više žena na selu je zainteresovano za različite vrste podsticaja bilo da se radi o voćarstvu, povrtarstvu, plasteničkoj proizvodnji, pčelarstvu, mehanizaciji, sadnom materijalu i slično. Subvencije bi svakako trebalo da budu jedna od mera zadržavanja ljudi na selu, a onda i kao još jedan instrument koji će doprineti da se sve više mladog ženskog i muškog stanovništva odluči za bavljenje poljoprivredom u životu. 

Mora se više pažnje posvetiti ulozi žene u ruralnim područjima koja je, između ostalog, glavni razlog opstanka jednog domaćinstva kada su u pitanju mlađi naraštaji i oni koji će kasnije to gazdinstvo i naslediti.

Agroinfo.rs

 

ULOGA I ZNAČAJ ŽENA NA SELU: Sve je više onih koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je konkurs koji će biti otvoren do 18. februara, a odnosi se na dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

U okviru Mere 7 IPARD programa - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, Uprava za agrarna plaćanja je objavila rang listu zahteva za odobrenje projekata za seoski turizam u drugom IPARD javnom pozivu.

U okviru IPARD programa za nabavku novih traktora snage do 100 kW Uprava za agrarna plaćanja će raspisati javni poziv za dodelu ovih sredstava od 7. februara do 31. marta.

Lokalne samouprave od 11. januara do 1. februara 2022. godine mogu Upravi za agrarna plaćanja predati zahteve za podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj javne infrastrukture.

Vlada Republike Srbije je u cilju podsticanja ekološki prihvatljivog vida transporta usvojila novu uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon. U nastaavku teksta se informišite o iznosima subvencija.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета