Šta raditi sa lenjim konjem? Kako ga podstaći?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Mnogo je razloga zbog kojih konj može da bude lenj. Zašto se dešava da su neki konji uvek puni energije, dok drugi malte ne jedva hoće i da se kreću? 

Pre nego što pokušate uticati na konja da postane aktivniji proverite njegovo zdrastveno stanje, proverite da nije neka infekcija, bolovi u mišićima, paraziti itd.

Možda je problem u jahaču?
Pazite da lenjost konja nije uzrokovana greškama u jahanju, početnici često daju konju pogrešne signale. Ako konj postaje sve tvrdoglaviji, jahač ga sve više gura da se kreće, Tako jahač čini konja manje osetljivim

Da biste sve postavili na svoja mesta, napravite osnovni program obuke sa svojim konjem koji će mu pomoći da se opusti. Počnite sa laganom vežbom, ali uverite se da se vaše naredbe pridržavaju, prvih dan-dva nežno podstaknite konja.
Jahači mogu nagraditi nevoljnost konja zaboravljajući na fizičko stanje životinje u potrazi za pobedom. Na primer, mnogi jahači prisiljavaju konje da iz dana u dan rade isto - „šetaju, kasaju, galopiraju“. Ne misle da je istezanje takođe veoma važno da bi se životinja održala u dobroj formi.

Pored rada na disciplini, treba raditi i mnoge fizičke vežbe, kao što su canter, rotacija prednjih nogu, rotacija zadnjih nogu, prevrtanje, bočni prolaz, ulazak i izlazak itd. Razne vežbe ne samo da održavaju konja u dobroj formi već će ih sprečiti da postanu lenji.
Ako konstantno gurnete konja do maksimuma, on će vam uzvratiti - konj će se odupreti vašoj vežbi. Čak i najfiniji konji moraju postepeno povećavati svoje radno opterećenje. Planirajte kada vaš konj treba da bude u vrhunskoj formi i malo smanjite opterećenje između takmičenja.

Da li je kriv konj?
Ako je sa zdravljem i ishranom konja sve u redu, a jahač s tim nema nikakve veze, možda vaš konj zaista nije previše aktivan, po prirodi je očigledno samo miran. Možda su njene sposobnosti u nekom drugom području.
Da biste podstakli konja da vežba punom snagom, pokušajte da smanjite opterećenje nekoliko nedelja, a zatim ga postepeno povećavajte na željeni nivo.

Samo hodajte ravno u liniji napred i nazad kako biste ublažili mentalni stres konja. Posle dve nedelje odmora, počnite da postižete željeni nivo kondicije. Ako je na konjevoj strani manji otpor i vidite da je počeo da se prilagođava stresu, dajte mu malu pauzu svake dve nedelje.
Međutim, ponekad konj jednostavno ne želi da se pomeri na nivo koji znate da može da dostigne, čak i nakon nekoliko pokušaja predaje.

Pokušajte da otkrijete kada će se konj osećati najudobnije i najsigurnije i dozvolite mu to pre nego što počne da se ljuti na vas i potpuno izgubi interesovanje za vežbu. Ovde ćete morati da se odlučite - ili smanjite nivo stresa, ili uzmite drugog konja.

Ako vam zaista treba konj koji može nastupiti na najvišem nivou, prodajte ili unajmite svog lenjeg konja i nabavite konja koji ispunjava vaše ambicije . Na kraju, treniranje konja bez ruke neće dovesti do ničega dobrog u vašoj vezi. Ako vam je takmičenje veoma važno, onda bolje da imate konja koji može da dostigne visine koje su vam potrebne.

Agroinfo.rs

Šta raditi sa lenjim konjem? Kako ga podstaći?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Drugi šumadijski festival rakije održaće se 11. decembra, a domaćin je grad Kragujevac. Predstaviće se proizvođači iz cele zemlje, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Na takmičenju za najbolji sir na svetu, World's Best Cheeses, pobedu je odneo proizvod iz Španije koji je vrlo specifičan i sadrži neuobičajene sastojke.

U organizaciji Udruženja somelijera Srbije – SERSA, prvi put će biti održano takmičenje mladih somelijera “Upoznajte srpske sorte grožđa”.

Problem pojave i širenja fitoplazme kod vinove loze još nije rešen ni kod nas, ni u svetu. Ipak, tim studenata iz Srbije predstavio je inovativni proizvod namenjen ranoj dijagnostici karantinskih bolesti.

U okviru ovogodišnje manifestacije 'Dani šljive' u Blacu, koja je zakazana za period od 20. do 22. avgusta, biće održan i izbor za najbolju šljivovu rakiju u 2021. godini. Utvrđeni su i uslovi za sve one koji žele da učestvuju u takmičarskom delu.

Tim studenata Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu postigao je veliki uspeh osvojivši prvo mesto na devetom nacionalnom takmičenju Ecotrophelia Srbija 2021. sa proizvodom 'Ice Biotic'.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета