Drugi šumadijski festival rakije: Promocija proizvođača iz cele Srbije

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Drugi šumadijski festival rakije održaće se 11. decembra, a domaćin je grad Kragujevac. Predstaviće se proizvođači iz cele zemlje, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Ovaj događaj će okupiti proizvođače voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem da se promovišu i predstave novim kupcima, pre svega HOREKA sektoru, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama pića, najavljeno je u Privrednoj komori Srbije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvodnja prirodnih rakija u proteklih pet godina beleži konstatantan rast, a u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 25,6 odsto. Broj registrovanih proizvođača se povećava iz godine u godinu, tako da je trenutno u Registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede upisano oko 820 destilerija, dva puta više nego 2015. godine od kada je donet Zakon o jakim alkoholnim pićima.

Srpska privreda uvidela je svoju šansu u ovom sektoru, a Privrednoj komori Srbije obraća sve više zainteresovnih za informacije o postupku registracije ove proizvodnje, kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Primetan je i konstantan rast izvoza rakija od voća i za devet meseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine povećan je za oko 60 procenata i iznosi 7,8 miliona evra. Najviše izvozimo rakije od voća u Hrvatsku, SAD, Nemačku, Crnu Goru i BiH, ali naši proizvođači osvajaju nova tržišta kao što su Island, Singapur, Kazahstan, Malta, Kipar…

PKS, kroz rad Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića i Sekcije proizvođača jakih alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, podržava proizvođače i pomaže im u promociji kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, Komora organizuje nastup destilerija na Nacionalnom štandu na predstojećem međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića ”PROWEIN“ koji se održava u Dizeldorfu od 27. do 29. marta 2022. godine, podsetio je Bogunović.

- Proizvođači jakih alkoholnih pića prepoznali su Komoru kao svoju asocijaciju koja im može pružiti poslovnu i stručnu podršku i na pravi način zastupati njihove poslovne interese. Izvoz jakih alkoholnih pića za devet meseci ove godine, sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, dostigao je 473.000 evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine 20,4 odsto - rekao je Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Nagrade za najbolje rakije

Šumadijski festival rakije jedna je od aktivnosti pokrenuta sa ciljem razvoja i promocije turističkog potencijala ”Šumadijska rakijska tura“ za zaštićen proizvod – šumadijsku šljivovicu. Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala, rekla je Emina Dramlić iz Turističke organizacije Kragujevca.

Goran Mijailović,predsednik udruženja ”Šumadijska rakija“ najavio je da će na Festivalu biti uručene i nagrade za najbolje rakije koje su krajem novembra učestvovale na Trećem ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, a ocenjeno je preko 60 uzoraka.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Drugi šumadijski festival rakije: Promocija proizvođača iz cele Srbije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tradicionalni, a ove godine i jubilarni, deseti po redu Festival čvaraka biće održan 19. februara na Sportskom centru "Lehel" u Mužlji.

Da li je ispravno ako pijemo alkohol iz tuđe čaše misleći da na taj način ne prenosimo viruse i bakterije? U nastavku pronađite odgovor da li je i koliko alkohol pogodan za "unutrašnju dezinfekciju".

Na takmičenju za najbolji sir na svetu, World's Best Cheeses, pobedu je odneo proizvod iz Španije koji je vrlo specifičan i sadrži neuobičajene sastojke.

U organizaciji Udruženja somelijera Srbije – SERSA, prvi put će biti održano takmičenje mladih somelijera “Upoznajte srpske sorte grožđa”.

Dvanaesti po redu Balkan Cheese Festival održaće se za vikend, 6. i 7. novembra 2021. godine u Domu omladine u Beogradu, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da ih posete.

Srbija je prepoznala značaj proizvodnje rakije, a u prilog tome govori i činjenica da proizvodnja iz godine u godinu stalno raste.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета