Која италијанска коза даје највише млека?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Иако су главни извори светске разноликости коза вероватно у Африци и Азији, међу европским земљама Италија се може сматрати резервоаром генетских ресурса за врсте коза, са чак 36 пасмина које је забележило Национално удружење узгајивача коза и оваца (АССОНАПА).

Разноликост климе, заједно са историјским факторима и традицијом, довели су до развоја великог броја популација коза, које су касније стандардизоване у модерним расама. Издвојили смо три расе коза које дају највише млека.

Цамосциата делле Алпи

Коза Цамосциата делле Алпи, како је зову у Италији или алпска коза је сјајне боје, различитих смеђих нијанси, које се могу похвалити упечатљивом црном пругом дуж леђа и одговарајућим црним „чизмицама“.

Пореклом су из Швајцарске, а добро се сналазе и у планинама и на равницама, са добром издржљивошћу како врућина, тако и хладне климе.

Ова врста козе је одличан произвођач млека, које је природно богато протеинима и масноћама, те је идеално за производњу јогурта, кефира, сирева. Просечан износ млека зреле козе са лактацијом до 210 дана је између 550 - 720 литара.

У Италији, Цамосциата делле Алпи, се највише гаји у алпским регијама Италије и једна је од аутохтоних италијанских пасмина коза, за које родословну књижицу води Ассоциазионе Назионале делла Пасторизиа, италијанско национално удружење узгајивача оваца и коза, а италијанска матична књига активирана је 1973. године.

Саанен или Санска коза

Саанен, односно Санске козе су бела пасмина пореком из Саанен долине у Швајцарској, по којој су и добиле име. Ове козе су стекле репутацију великих произвођача млека, због чега су населиле многе европске и друге земље. У Италији се гаји највише у северним крајевима, али је присутна и у другим деловима земље.

Санска коза је данас најпопуларнија пасмина млечних коза на свету, а гаје се чак у 81 држави. Санска раса је светски рекордер по количини млека. Рекордна млечност расе износи преко 2.500 литара млека.
Санска коза има доста предности у односу на друге расте, а најбитније је да јој лактација траје дуже и да дневно даје више млека у односу на друге расе. Млечност износи 600-800 литара, а лактација траје 280-300 дана.

Санска коза је углавном беле или, ређе, крем боје, са длаком умерене дужине. Може бити средње крупне и крупне грађе, са просечном тежином око 68 кг, док јарчеви су тешки и преко 90 кг. Коза најчешће ојари 2 јарета.

Козе Сарда

Коза Сарда је аутохтона врста са медитеранског острва Сардиније. То је древна пасмина на коју је имала утицаја малтешка коза. Сарда раса је вероватно настала укрштањем различитих раса (посебно са малтешком козом), које су доведене у Италију. Гаји се широм острва Сардинија, а посебно у провинцијама Каљари и Нуоро и представља још једну од аутохтоних италијанских пасмина коза, чија је матична књига основана 1981. године.

Козе Сарда пасмине имају двоструку намену. Осим што се узгаја за производњу млека, узгајају се и за производњу меса.

 

Реч је о козама средње величине са дугим вратом. Карактеристично за ову расу је дуга длака, због чега изгледају предивно. Обично су прљаво беле боје, са примесима сиве или браон. И јарчеви и козе имају рогове. Просечна тежина козе је око 50 кг, а јарца 65 килограма.

Козе Сарда су врло издржљиве и отпорне животиње на болести, а одличне су за узгој у дивљим или полу-дивљим условима. Добро су прилагођене локалном окружењу острва Сардиније, брдима на којима превладавају сушна тла и минимални услови испаше.

Козе пасмине Сарда су добри млечни произвођачи. Принос млека по лактацији износи 173 - 237 литара. Просечан период лактације је око 220 до 240 дана. Млеко у просеку садржи око 3,94 посто протеина, а користи се за прављење различитих врста млечних производа.
Дакле, три италијанске омиљене расе коза које дају највише млека и које треба узети у обзир уколико желите да се бавите производњом козијег млека или његовом прерадом су:

1.Цамосциата делле Алпи, која се гаји у алпским регијама Италија,

2.Саанен коза, која се гаји на северу Италије и

3.Козе Сарда, која се узгаја на Сицилији, а гаји се и због млека и због меса.

 Izvor:agromedija.rs

Која италијанска коза даје највише млека?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Na našim prostorima odavno je poznato da kozje mleko jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Od početka pandemije koronavirusa potražnja za kozjim mlekom je skočila čak tri puta, jer se ovaj proizvod koristi i kao hrana, ali i kao lek. Ono je puno vitamina, izuzetno je zdravo i odlično za jačanje imuniteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета