Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Na našim prostorima odavno je poznato da kozje mleko jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti.

Kozje mleko je zapravo jedan od najkvalitetnijih izvora lekovitih materija, vitamina i minerala. Prebogato je kalcijumom, a prisutni su i fosfor, magnezijum, kao i kalijum kojeg ima čak 498 miligrama u 2 dl ovog napitka! Ono sadrži i vitamin A, B2, kao i preko potrebne vitamine D i C.  Kada je u pitanju kozje mleko laktoza je zastupljena u manjim količinama. Zbog toga, oni koji su netolerantni na ovaj mlečni šećer mogu povremeno konzumirati ovaj prirodni napitak bez bojazni za alergijske reakcije.

Kazein može da prouzrokuje ozbiljne gastrointestinalne probleme, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest, lenja creva i kolitis. Pored toga, mogu se javiti i autoimune bolesti, akne i ekcemi po koži. Ukoliko se pitate treba li piti kravlje ili kozje mleko, preporučujemo vam ovo drugo. Tako možete biti sigurni da nećete imati prethodno navedene reakcije i zdravstvene tegobe.

Korisno piti kozje mleko za pluća

Treba znati kako se u kozjem mleku nalazi i fluor – snažan antiseptik, koji aktivira rad belih krvnih zrnaca. Ljudi koji su oboleli od astme trebaju redovno konzumirati 150 ml ovog lekovitog napitka dnevno. Preporučljivo je uzimati ga noću neposredno pred spavanje, jer se na taj način izbegava spazam bronhija.  Kozje mleko bronhitis eliminiše veoma brzo, a uz to uklanja i povišenu telesnu temperaturu i smiruje kašalj.

Eliminiše nadutost stomaka

Za razliku od kravljeg mleka, ovo ne izaziva osećaj nadutosti. Pored toga, zbog svojstva da ne sadrži aditive i da je u potpunosti prirodno, efikasno uklanja štetne bakterije iz creva koje su najodgovornije za stvaranje gasa u ovom organu. Ukoliko tražite lek protiv nadutosti stomaka, za početak probajte da zamenite kravlje mleko sa kozjim i uverite se sami koliko brzo nestaju ovi neprijatni simptomi.

Deluje na zdravlje srca

Balans esencijalnih masnih kiselina u organizmu koji se postiže konzumacijom ovog prirodnog napitka sprečava pojavu brojnih oboljenja. Treba spomenuti da ono štiti od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani udar i koronarne komplikacije. Osim toga, imamo radosnu vest za one koje muči hipertenzija – ako svakodnevno pijete kozje mleko zdravlje srca i krvnih sudova će vam biti daleko bolje.

Pomaže pri mršavljenju

Najbolje rezultate postićićete ukoliko ste redovno fizički aktivni i ako pijete kozje mleko. Na taj način sve korisne materije iz njega deponovaće se direktno u mišiće, koji će brže sagorevati višak masnih naslaga.

Preporučena dnevna doza

Jedna šolja dnevno je sasvim dovoljna za zaštitu od brojnih bolesti i pomaže očuvanju vašeg imunog sistema. Kao i kod svih mlečnih proizvoda tako i ovde treba biti umeren i konzumirati ga u preporučenim količinama. U suprotnom, kozje mleko nuspojave može da ispolji u vidu pojave dijareje, osećaja mučnine i povraćanja.

Agroinfo.rs

Kozje mleko kao lek za pluća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Na ishranu treba paziti, pa isto tako treba znati koje namirnice ne bi trebalo ujutru jesti na prazan stomak, da bi nam digestivni trakt normalno funkcionisao. U nastavku saznajte šta ne treba rano ujutru jesti, a za neke nemirnice ćete se iznenaditi!

Od početka pandemije koronavirusa potražnja za kozjim mlekom je skočila čak tri puta, jer se ovaj proizvod koristi i kao hrana, ali i kao lek. Ono je puno vitamina, izuzetno je zdravo i odlično za jačanje imuniteta.

Napravite sami vaš sapun od samo par sastojaka kojim ćete negovati vašu kožu, prosto nemože da vam neprija.

Kozarstvo se u poslednje vreme pokazalo kao jedna od vrlo isplativih grana stočarstva, tako da se mnogi odgajivači u Kikindi opredeljuju za proizvodnju koza, mleka i sira. Pozitivan primer je domaćinstvo Trumbetašev koje je nedavno izgradilo mlekaru, a celokupnu proizvodnju plasira na tržište u vrlo kratkom roku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета