Зашто је опасна болест преједавања код коза (ентеротоксемија)

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Превелике количине конзумиране хране могу да изазову велике здравствене проблеме код неких животиња, а у тежим облицима чак и смрт.

Ентеротоксемија коза је токсична реакција на Цлостридијум перфигенс типа Ц или Д против које су ефикасни програми са антитоксинима и вакцинисањем са токсоидима и бактеринима.

Ентеротоксемија, такође је позната као токсична индигестија или болест преждеравања, такође је примећена при гајењу млечних коза. Пролив, депресија, одсуство координације, дигестивни поремећаји, кома и смрт могу могу се јавити након обимне исхране, како јарића тако и одраслих животиња.
Обимна исхрана може наступити после изненадне промене хране, којој следи укусна, лако сварљива храна дата гладним козама, и у условима дефицитарности калцијума и ацидозе. Најбољи метод за сузбијање ентеротоксемије у коза храњених у стаји је чешће давање млека, зрнасте и кабасте хране у мањим количинама. Велике оброке дате једном дневно треба избегавати.

Увођење концентрата и кабастих хранива у оброк треба да буде постепено током неколико дана, нарочито када се повећава садржај енергије и протеина у оброку. Када део оброка представља уреа или други извор непротеинског азота, увођење треба да буде бар током три недеље.

Акутна индигестија са буражном пХ вредношћу који је мањи од 4,8 показује млечно-киселу ацидозу. Она може уследити после високих нивоа исхране зрнастом храном током ране лактације и може довести до секундарних компликација ентертотоксемије.

 

Зашто је опасна болест преједавања код коза (ентеротоксемија)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Stajski uzgoj podrazumeva držanje koza u staji tokom čitave godine. Omogućava primenu najsavremenijih tehnologija, mehanizacije i opreme

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Šta je važno u stajskom uzgoju koza - saveti za početnike. Ovaj stočar dodaje i da nije imao baš veliki izbor ni puno vremena.

Koze su plemenite životinje koje nam daju brojne zdrave proizvode. Većina ljudi koji se bave kozarstvom svoje životinje drži zajedno u staji, ali jednim neobičnim načinom držanja koza se zaista ostvaruju bolji rezultati, pa tako jedna koza može dati i 7 litara mleka dnevno.

Koze imaju vrlo specifičan ciklus reprodukcije koji sledi tačno određen raspored, koji je veoma važno znati, kako biste na vreme reagovali i kako bi sve proteklo bez trzavica.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета