Hrana za zečeve: Karakteristike hranjenja

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Uravnotežena ishrana svakog zeca zasniva se na biljnoj hrani. Ove životinje su potpuno biljojedi, pa stoga ne tolerišu nikakve kardinalne promene u snabdevanju hranom.

Gruba hrana u ishrani biljojeda je važna zimi. Njihov udeo ne sme biti manji od 25% ukupne mase hrane, leti se daje po potrebi. Ova hrana je sušeno polje i livade, bere se u proleće i leto. Najveću hranljivu vrednost karakteriše seno pokošeno pre cvetanja, pa se prilično strogo primenjuju na pripremu stočne hrane.
Zelena krma je jedan od glavnih uslova za kvalitetnu ishranu biljojeda. Sadrže sva ona jedinjenja koja osiguravaju život zeca, a takođe su neophodna za njegov uspešan rast, razvoj i produktivnost. Prema tome, u toplom periodu godine takva hrana treba da bude najmanje 40-50% glavne hrane.
Najčešće se takva hrana sastoji od:

- slobodno rastuća vegetacija - travnata polja i livade;
- posebno uzgajano bilje - lupin, detelina, veš, lucerka, zob, raž (zima), ječam, kukuruz;
- vrhovi i zeleni ostaci povrtarskih kultura - cvekla, krompir, rutabaga, cvekla, topinambur.
Leti se sočna hrana zečevima retko daje (do 10% ukupne dijete), ali zimi čine osnovu ishrane (do 40%). Oni su plodovi povrtarskih kultura kao i korenovci. Takva hrana se daje u unapred pripremljenom obliku. Da bi to učinili, oni se čiste i iseku na male komade.
Koncentrati se najčešće daju zečevima u suvim ili polusuvim smešama, bez obzira na starost životinje i doba godine. Udeo takve hrane u ishrani industrijski visokoproduktivnih rasa ne sme biti manji od 30% ukupne mase.
Zimi, zbog naglog smanjenja zelene vegetacije, ishrana zečeva zasniva se na grubim (35–40% ukupne mase) i koncentrovanim (35–40% ukupne mase) proizvodima, uključujući stočnu hranu. Istovremeno, sočnost čini oko 20-30% ukupne količine hrane.
Leti je osnova zečje dijete sveža trava koja treba da čini oko 60% ukupne količine konzumirane hrane. Pored toga, mačkama se daje koncentrovana hrana (do 40% ukupne težine). Sočno i grubo meso istovremeno daje samo sa nedostatkom sveže trave (ne više od 10-15% ukupne mase hrane).

Zrno i druge komponente pažljivo se sortiraju i proseju, zagađivači i druge nečistoće moraju se ukloniti. Posle toga potrebno je uzeti duboku posudu i pomešati sastojke jedan po jedan. Dobijena smeša se čuva na suvom, čistom mestu i koristi se u skladu sa opštim potrebama životinja u stočnoj hrani. 

Ječam
Ova žitarica se smatra jednom od najcenjenijih vrsta vitamina (grupe B, H, E, PP), kao i magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum, jod, gvožđe, molibden i visoke koncentracije sirovih proteina, koji su važan za održavanje optimalnog metabolizma.
Pšenica
Posle ječma, u kontejner morate dodati celo zrno pšenice. Takođe je bogat svim vrstama hranljivih sastojaka, kao i sirovim proteinima, poput ječma. Pored toga, pšenica sadrži ogromnu količinu visokokaloričnih supstanci koje doprinose debljanju.
Seme lana
Ovo je prilično redak proizvod u stočnoj hrani, ali ima mnogo aromatičnih supstanci koje pojačavaju apetit zečeva. Pored toga, laneno seme je bogato složenim sastavom elemenata u tragovima i vitaminima koji jačaju imunitet i metabolizam životinja. Zahvaljujući tome, efikasnost ostalih krmiva je značajno povećana. Moguće je uvesti laneno seme u smeše za hranu u neograničenim količinama, iako se 1 kašika smatra optimalnom normom. l. / 1 kg.

Agroinfo.rs/hr.vomturmhaus.com

Hrana za zečeve: Karakteristike hranjenja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na novosadskoj Produktnoj berzi, u prvoj nedelji decembra, zabeležen je pad cena žitarica – kukuruza i pšenice. Ukupan promet je iznosio 4.900 tona (+72,29%), čija je finansijska vrednost iznosila 182.855.500,00 dinara (+44,49%).

Setva pšenice u Srbiji je obavljena na oko 650.000 hektara što je za nekoliko hiljada više nego lane. Poljoprivrednici su bili motivisani dobrom tržišnom cenom, ali su troškovi setve ujedno bili skuplji za 50 odsto.

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu 30.000 tona merkantilne pšenice za pšenično belo brašno „T-500“, koje će se dobiti meljavom, radi interventne prodaje proizvođačima hleba.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić izjavila je da će cena hleba Sava ostati 46 dinara do naredne žetve, ali i da je cena šenice dostigla rekordnu vrednost od kada se prati globalna statistika.

Iako zemljoradnici još uvek računaju koliko će ih koštati setva pšenice, svi se slažu da je sve poskupelo, naročito veštačko đubrivo i gorivo.

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbija ostvarili su za šest meseci ove godine ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu vrednu gotovo 3,1 milijardu evra što predstavlja povećanje od 11,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета