Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Plućnjak je naziv dobio po istoimenom organu jer se od antičkog doba koristi kod olakšavanja iskašljavanja i liječenja plućnih bolesti. . Može se naći na našim prostorima, najčešće po livadama i listopadnim šumama.

Plućnjak ( pulmonaria officinalis ) predstavlja zeljastu biljku koja cveta u aprilu, a može narasti i do 20 centimetara Stabljika plućnjaka je uspravna i obično na sebi ima oštre dlake.

Listovi imaju bele pege po sebi, i to je najveći ukras ovoj biljci. Cvetovi se razvijaju na vrhu stabljike i oni su crvenkasto-ružičaste boje. Biljka cveta od aprila do juna meseca.

Plućnjak najbolje raste na vlažnom zemljištu, a za medicinsku upotrebu se koriste mladi, zeleni listovi raste samoniklo. U narodu je poznatija i kao lisac, medunica, medunika, kudrovac.

Plućnjak ima brojna lekovita svojstva jer sadrži supstance koje blagotvorno utiču na zdravlje organizma – silikat, alantoin, flavonoide, kalcijum, gvožđe, tanin, vitamin C i razna eterična ulja – ove supstance pomažu pri iskašljavaju i svojim jakim sastojcima otvaraju disajne puteve te su jako korisni kod zapušenja nosa i krvnih sudova, te kod bola u sinusima.

 Sadi se na mestima sa dovoljno svetlosti, ali izbegavati direktno sunce. Najlepše izgleda u polusenci. Ovu biljku vole pčele i leptiri.

Izvor:http:rasadnikmihalek.com

Biljka plućnjak kao lek

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

U Botaničkoj bašti Jevremovac, prvi put za 130 godina koliko se uzgaja, procvetala je agava, a ovako nešto se desilo u samo još par mesta na svetu. Zaposleni su oduševljeni i napominju da je biljna vrsta privuklaveliku pažnju javnosti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета