BROĆIKA biljka koja pospešuje znojenje i mokrenje

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Postoji nekoliko vrsta ove biljke, a osim već spomenute obične broćike (Galium verum), najpoznatije su Galium asparine i Galium mollugo.

Broćika ( Galium aparine ) ponata još  po drugim nazivima: Prilip, broćenika, broćenica, divlji broć, hvatavac, korenika, prilipača, priljepača, turica. Jednogodišnja je biljka iz familije Rubiaceae. Ima razgranato stablo koje dostiže visinu i do 150 cm. Stablo i listovi su prekriveni kukicama okrenutim na dole, pomoću kojih se hvata za gajene biljke u kojima se nalazi. Klija u prolećnom i jesenjem periodu, a cvetanje traje od juna do septembra. Raste po suvim travnjacima, pašnjacima, pored puteva, nasipa, živica. 

Upotrebljivi delovi biljke. Cela biljka u cvatu bez korena. Dobro deluje kod nervnih bolesti, padavice, nervoze. Koristi se kod probavnih smetnji, upale bešike i bubrega, vodene bolesti, ženskih bolesti, obolenja slezine i gušterače, otežanog mokrenja, žutice.

U Srbiji najveći problem stvara u strnim žitima, iako se javlja i na ruderalnim staništima, livadama i šumama.

Čaj od broćike

Koristiti kod oboljenja mokraćnog trakta, kao npr. kod cistitisa i kamena; dobar je i kao rashladno sredstvo kod visokih temperatura.
Tinktura od broćike: Koristiti kod istih bolesti kao i čaj. Može se kombinovati i sa drugim biljkama koje deluju detoksično na limfu kao npr. sušena Phytolacca americana ili lien chiao.
Vlažna obloga: Presavijenu gazu nakvasiti čajem i koristiti kod opekotina, oderotina, čireva i drugih upala kože.
Krem: Koristiti redovno za ublažavanje psorijaze.
Ispiranje kose: Za perut i kožu glave koja se peruta, koristiti čaj od broćike za ispiranje kose.

Galium mollugo

Smatra se lekovitom biljkom, ali njena ljekovita svojstva nisu ni blizu onima koja posjeduje Galium verum. Ima dvospolne, sićušne cvetove koji su skupljeni u guste metličaste cvatove. Cveta od maja do septembra. Raste na livadama, pašnjacima i rubovima šuma u umereno toplim područjima do 2000 m nadmorske visine.

Agroinfo.rs

BROĆIKA biljka koja pospešuje znojenje i mokrenje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova je biljka jednostavna za uzgoj, seje se u rano proleće direktno na otvoreno – u aprilu i vrlo brzo napreduje.

U biljnoj medicini koristi se prvenstveno kao diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. Čaj od rastavića je proveren narodni lek za mokraćne kanale i bubrege.

Sa Univerziteta Kostarika (UCR) stručnjaci za medicinu, hemiju, farmaciju i prirodne proizvode pronašli su četiri eterična ulja u juanilami, od kojih bi jedno moglo da bude vrlo delotvorno protiv raka.

Livadski geranijum, ili kako ga još nazivaju divlji geranijum, je cvetna biljka koja raste u polju, ali se može gajiti i u sopstvenoj bašti. Vrlo je lekovita, a u nastavku saznajte kako na najbolji način da je iskoristite.

Istorija ove lekovite biljke bogatija je od mnogih drugih. Još su stari Egipćani znali za nju.

Biljka koja je poznata još iz antičkog vremena i bila je nezamenjiv lek kod mnogih oboljenja. U narodu je još poznat i kao zdravčica i jasenjak a njegova lekovita moć je poznata od davnina.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета