Livadski geranijum: Ukrasna biljka brojnih lekovitih svojstava

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Livadski geranijum, ili kako ga još nazivaju divlji geranijum, je cvetna biljka koja raste u polju, ali se može gajiti i u sopstvenoj bašti. Vrlo je lekovita, a u nastavku saznajte kako na najbolji način da je iskoristite.

Livadski (divlji) geranijum (lat. Geranium maculatum) je biljka visine 30-90 cm, pogodna za uzgajanje u različitim uslovima i otporna na jake zime. Ima vitku i razgranatu stabljiku, a listovi su joj bledozeleni, podeljeni i zubasti na vrhu. Cvet je purpurno roze boje ili svetlije ljubičaste boje poput lavande, veličine 2,5-3,7 cm sa 5 latica.

Ukoliko želite, ovu biljku možete lako uzgajati u svojoj bašti. Geranijum je jedna od najpouzdanijih biljaka. Uspevaće na svakom zemljištu, a jedino što je potrebno jeste da se pobrinete da bude rastresito i porozno. Novije sorte su čak otporne na kišu i vetar, a za uspešno cvetanje dodajte mu i malo komposta.

Evo kako da razmnožite geranijum

Na podzemnim položenicama mnoge vrste geranijuma na proleće obrazuju bočne izdanke iz kojih niču nove biljke. Pri tom treba odseći mladice dobro razvijenih biljaka do same zemlje. Oštrim nožem skratite ih na 5 cm i zabodite u saksije sa svežom zemljom. Zalijte, saksije prekrijte folijom i ostavite na svetlom mestu. Pri tom vodite računa o tome da se zemlja ne isuši. Tri-četiri nedelje pošto se formiraju novi listovi, možete da zasadite mlade biljke u leju. Slično je i sa nadzemnim rizomima balkanskog ili pirinejskog geranijuma.

Lekovita svojstva geranijuma

Livadski geranijum pored toga što je ukrasna biljka, ima i lekovita svojstva. Kao lekovita biljka koristi se još od 16 veka. Lekovitim delovima smatraju se trava i rizom, a biljka sadrži vitamin K, esencijalna ulja, keratin i askorbinsku kiselinu. Divlji geranijum je odličan i efektivan astrigent sa prijatnim, osvežavajućim svojstvima. Njegovo astrigentno dejstvo je učinkovito i nije iritirajuće. Pogodan je za obnavljanje oslabljene sluzokože usled iscrpljujućeg i mnogobrojnog pražnjenja.

Geranijum je pogodan kod hronične dijareje, hronične dizenterije, katarnog gastritisa, noćnog znojenja, upala, dečije kolere, afti, upale očiju i slično, dijabetesa, čira na želucu i slično.

Pogodan je kod izbacivanja sluzi iz creva, rektalnih problema, dijareje, dizenterije, hemoroida i tada se koristi analnim putem u kombinaciji sa kanadskim ljutićem kada se mala količina infuzije ubrizgava u rektum.

Oralna upotreba ove biljne vrste je dobra protiv čira na želucu, dijabetesa, unutrašnjeg krvarenja, inkontinencije mokraće, Brajtove bolesti i takođe kod dijareje, dizenterije, dečije kolere i problema sa crevima. U ovom slučaju se takođe mešaju livadski geranijum i kanadski ljutić u određenim proporcijama.

Osim ovih načina, biljnu esenciju je moguće koristiti i za kožne probleme poput posekotina i rana, te protiv upaljenog i iritiranog grla, krvarenja iz nosa i slično.

Agroinfo.rs

Livadski geranijum: Ukrasna biljka brojnih lekovitih svojstava

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Šipurak je jedan od najmoćnijih divljih plodova koji ima brojne namene i koji donosi neverovatne lekovite koristi našem organizmu. Njegova primena je izuzetno široka, a o tome možete više pročitati u ostatku teksta.

Sa Univerziteta Kostarika (UCR) stručnjaci za medicinu, hemiju, farmaciju i prirodne proizvode pronašli su četiri eterična ulja u juanilami, od kojih bi jedno moglo da bude vrlo delotvorno protiv raka.

Ukoliko ste u potrazi za sobnom biljkom koja ne zahteva preveliku brigu onda je ovo prava biljka za vas.

Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Zdravija alternativa za obično sirće je jabukovo sirće, ali da li ste čuli i da li znate kako se pravi medno sirće? U nastavku teksta pročitajte sve o ovoj vrsti tečnosti i njenoj lekovitosti.

Bob predstavlja jednu od najstarijih mahunarki koje su ljudi gajili. Veoma je zdrav i hranljiv, a danas se, neopravdano, retko može naći u našim baštama.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета