BUBREŽNI GRAŠAK: Biljka koja se koristila za isceljivanje rana i probleme sa unutrašnjim organima

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Bubrežni grašak (bubrežna grahorica) je višegodišnja biljka iz porodice graška (Fabaceae) i nalazi se na livadama, alpskim pašnjacima i suvim mestima Evrope i severne Afrike. Ova biljka je vrlo lekovita, a ranije se naročito koristila protiv bubrežnih tegoba.

Bubrežni grašak (lat. Anthyllis vulneraria)  je veoma promenljiva vrsta i poreklom je iz Velike Britanije. U Finskoj je veoma retka, ali veoma raznovrsna: postoje najmanje četiri različite podvrste koje su se prilagodile različitim uslovima tla i klimi.

Izgled biljke

Bubrežni grašak je niska dlakava biljka koja raste do visine 15–40 cm. Ova biljna vrsta ima uske složene listove dugačke oko 1,4–3,8 cm i žuto-bele cvetove sa vunastim osnovama u gustim okruglim grozdovima. Plod je mala mahunarka. Cvetovi su obično žuti, ali mogu varirati od narandžaste, do ružičaste ili crvene i imaju srebrnozelene peraste listove. Cvetna glavica ima vunastu čašicu i okupljena je mnoštvom malih cvetova. 

Foto: Youtube/Printscreen

Primena u narodnoj medicini

Latinski naziv Bubrežnog graška znači 'iscelitelj rana' jer se koristio za rane, posekotine i modrice. Tradicionalni travari koristili su ovu biljku za ublažavanje oteklina, brže zarastanje rana, te za lečenje želudačnih i bubrežnih problema. Iako se ova biljna vrsta već dugo vremena retko koristi u lekovite svrhe, pretpostavlja se da je pre mnogo godina ljudima pomagala upravo kod ovih problema.

U divljini se ova vrsta obično nalazi svuda gde je tlo bogato krečom i slobodno se drenira. Raste na peščanim dinama, šljunkovitim obalama, morskim liticama i zidovima, često obrubljenim pešačkim stazama na vrhu litice. U unutrašnjosti raste na otvorenim, kamenitim travnjacima i, malo iznenađujuće, visoko na nekim planinskim liticama i izbočinama. Ponekad se seje na ivicama puteva kao komponenta mešavine semena divljeg cveća.

Foto: Youtube/Printscreen

Biljke se mogu nabaviti u rasadnicima i dobavljačima poljskog cveća i treba ih saditi na sunčanim mestima sa siromašnim, dobro dreniranim zemljištem. Najbolje ih je uzgajati u kamenjarima ili im dozvoliti da se 'razliju' po zidu ili obali. Iako su višegodišnje, biljke nisu dugovečne, pa je uvek najbolje prikupiti nekoliko semenki kako bi se osigurale nove zalihe.

Agroinfo.rs

BUBREŽNI GRAŠAK: Biljka koja se koristila za isceljivanje rana i probleme sa unutrašnjim organima

Komentari

Extravascular Drug Absorption online cialis pharmacy Effect of Lycium barbarum polysaccharide on the improvement of insulin resistance in NIDDM rats

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.

Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, neverovatno lekovita biljka koja ukusom podseća na beli luk, pa je mnogi koriste i kao zamenu.

Baba Vanga je poznata po tome da je mnoge stvari predvidela iako je bila slepa. Osim toga, ona je smatrala da u prirodi postoji lek za sve bolesti i bolna stanja.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета