Pirevina biljka: Poznata po izreci „Lekar leči, pirak izleči“

Foto: Rasbak:Wikipedia.org

Foto: Rasbak:Wikipedia.org

Biljka svuda raste, a lekovita svojstva su joj u korenu i rizomu. Posebno je bio i ostao cenjen čaj pravljan za sve bolesti, kao i sok protiv bolova.

Pirevina (Agropvrum repens) zeljasta biljka, stabljika je uspravna, listovi su tanki, uski, pljosnati, dugački, pod prstima grubi. Cvetovi su udruženi u guste klasove. Rizom je vrlo razvijen. Biljka se uglavnom razmnožava rizomom i tako veoma brzo zakorovljuje polja. Cveta celog leta.  Pirevina je biljka umerene zone i veoma je žilava i otporna tako da ju je teško istrebiti. Raste na različitim zemljištima, kako u kulturi, tako i na neobrađenom zemljištu, ali joj najviše odgovara lakše i vlažnije tlo. Raste pored puteva i po šipražju.

Drugi nazivi: pirika, pirovina, puzava pirika, vornica.

Rizom pirevine izvanredno je sredstvo za čišćenje i jačanje krvi i živaca. Isto tako, veoma je dobar u lečenju reumatizma i gihta, kod vodene bolesti, bolesti bešike, zadržavanja mokraće, kod stvaranja kamenaca u mokraćnim organima, kod bolesti žuči, jetre, slezine, žutice, katara želuca i creva. Koristi se kod bolesti pluća, a dužom i redovnom čajnom kurom od podanka pirevine može se uspešno lečiti i tuberkuloza pluća. Ne treba je predugo uzimati jer je bubrezi ne podnose.

Čaj od pirevine

Priprema se tako što se supena kašika isitnjenog rizoma pirevine prelije s dva decilitra hladne vode, a zatim zagreva do ključanja. Kad provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi pola sata. Zatim se procedi i pije nezaslađen pre jela.

Tokom dana treba popiti tri šolje čaja pre jela.

Agroinfo.rs

Pirevina biljka: Poznata po izreci „Lekar leči, pirak izleči“

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pominjana i u pesmama, ova lepa biljka može da nađe mesto u mnogim vrtovima.

Rakija je srpsko žestoko alkoholno piće za koje se veruje da je lekovito. Lekari preporučuju čašicu ovog napitka naročito ujutru jer zaista ima brojna korisna svojstva po naš organizam. Naučna istraživanja su takođe pokazala da, ako se umereno konzumira, rakija može pomoći kod brojnih bolnih stanja. U nastavku teksta saznajte sve o ovoj temi.

Osim ploda trešnje i svih njenioh lekovitosti da li znate za lekovitotost peteljki. U nastavku teksta pročitajte o moći peteljki

Giht je vrsta artritisa koji uzrokuje upalu i obično je to u jednom zglobu. Tipičan napad gihta karakteriše iznenadni napad teškog bola, otok, toplota, crvenilo zgloba i povišena temperatura.

Kombinacija pomaže jačanju sluznice usne šupljine, pomaže pri slabom varenju, poboljšava cirkulaciju i detoksikaciju organizma, povećava apsorpciju kiseonika u vitalne organe, jača imunitet.

Zimzelena biljka čajno drvo vodi poreklo iz Australije. Čajno drvo u velikoj meri danas koristi i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета