NAUKA POTVRDILA LEKOVITOST: Ovo su sve koristi RAKIJE na naš organizam

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Rakija je srpsko žestoko alkoholno piće za koje se veruje da je lekovito. Lekari preporučuju čašicu ovog napitka naročito ujutru jer zaista ima brojna korisna svojstva po naš organizam. Naučna istraživanja su takođe pokazala da, ako se umereno konzumira, rakija može pomoći kod brojnih bolnih stanja. U nastavku teksta saznajte sve o ovoj temi.

Brojne su vrste rakija, ali svakako je najpoznatija šljivovica. Osim nje, tu je loza, rakija od dunje, kruške, raznih trava i slično. Manje-više, većina voća koje kod nas uspeva može da se iskoristi za spravljanje ovog napitka. Osim toga određene vrste su posebno pogodne za otklanjanje razliučitih vrsta tegoba. Istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji koji umereno koriste to piće ređe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti - infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga. 

Bol u grlu

Ako je upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe, pomoći će i topli biljni čaj sa par kašika rakije.

Bol u leđima i vratu

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa, pa ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica, rakija koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije. Kao i kod problema ukočenih i bolnih leđa, na isti način koristite rakiju i ako imate problema sa vratom. Takođe, rakija može pomoći i kod reumatskih bolova. Utrljajte je u zglobove i osetićete značajno olakšanje.

Zubobolja

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

Bol u želucu

Ako ste pojeli neki težak obrok ili vas iz drugih razloga boli želudac, popijte čašicu šljivovice, loze ili travarice koja će ga odmah umiriti.

Menstrualni bolovi

Nekoliko gutljaja bilo koje slatke rakije po vlastitom ukusu može ublažiti grčeve i osećaj mučnine u želucu koja često prati menstruaciju.

Urološki problemi

Rakija sa peršunom je sjajan saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Loša cirkulacija

Naše bake i deke često su posle buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju. Istrljajte delove nogu, ruku i vrata da poboljšate cirkulaciju i da vam krv 'prostruji'.

Otoci

Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otoke. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu zato obloge kratko držite na otečenom delu tela.

Dezinfekcija rana

Rakija može da posluži kao sredstvo za dezinfekciju npr. kuhinjskih posekotina ili bilo kakvih drugih rana za koje bismo inače koristili medicinski alkohol.

Spuštanje temperature

Rakija može poslužiti kod skidanja povišene temperature tako što ćete napraviti obloge i staviti ih na grudi ili jednostavno izmasirati telo ovim napitkom.

Agroinfo.rs

 

 

 

 

NAUKA POTVRDILA LEKOVITOST: Ovo su sve koristi RAKIJE na naš organizam

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Skorpije su zanimljive životinje ali većina ljudi ne zna puno o njima. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovim životinjama. kul

Srpska rakija nadaleko je poznata, ona je u našem narodu lek za telo, za dušu, ali i sredstvo za dezinfekciju i mnogo toga još.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета