Ždraljevina biljni lek za smanjivanje šećera u krvi

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Drugi nazivi ove biljke su: orlovac, ždraljevina, piskavica, orlina, hrlina, ždraljika, žeravinjak, šilj, kozjača, piskavac, piskovina, jastrebina

Zeljasta, dugovečna biljka, uspravnih stabljika do visine do 1 m. Listovi su dugi i perasto podeljeni. Ima plavkasto-bele cvetove skupljene u guste cvasti.Listovi od 11-21 listića.

Cvetovi grupisani u grozdaste cvasti, u pazuhu listova, plave do svetloviolet boje. Plod mahuna, do 4 cm dugačka. To je biljni lek koji može smanjiti nivo šećera u krvi, ali to ne znači da se može i treba koristiti umesto insulina. Biljka je namenjena za pomoć dijabetičarima nezavisnim od insulina. Povećava lučenje urina i znoja. Pomalo je teško delovati i zato se ne sme uzimati dugo i u većim količinama. Može da izazove jake grčeve u stomaku i druge probleme. Često se uzgaja kao ukrasna biljka u vrtovima, a u nekim zemljama i kao biljka za hranidbu stoke. Latinsko ime rod je dobio po grčkoj reči za mleko,  zbog verovanja da biljka potiče stvaranje mleka kod krave i ostalih životinja koje se njome hrane.

Vreme cvetanja je od juna do avgusta. Stanište i rasprostranjenost na zapuštenim, neobrađenim površinama, pored puteva, pretežno u nižim predelima.

Izvor:travarisrbije.com

Ždraljevina biljni lek za smanjivanje šećera u krvi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

Super zdrava voćka prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje, koja potiče iz Kine. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje celog tela.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета